Till startsidan
Till startsidan

Museer, gallerier och konst

Här finner du samlad information om gallerier, konsthallar och kulturarrangemang i kommunen.

Gamla Kraftstationen i Deje

Gamla Kraftstationen i Deje är den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade kring vattenfallet som Klarälven gör i Dejefors. Industribyggnaden fungerar idag som konsthall och en kulturell mötesplats.

Lustenrundan

Lustenrundan är en konst- och hantverksrunda som varje år äger rum under två dagar, sista helgen i augusti. Den första konstrundan genomfördes år 2012. Konstnärer och konsthantverkare, med koppling till bygden, öppnar upp samlingslokaler och egna ateljéer runt om i kommunen och låter skapargläjden och lusten stå i fokus.

Klarälvsrummet

Precis intill älven i Forshaga finns Klarälvsrummet, en permanent utställning om livet i och kring Klarälven. Utställningen visar älvens betydelse för bygden på flera sätt. Här blandas geologi, biologi och industrihistorik med nutida fisketurism och en njutbar vy över den forsande älven.

Hembygdsgårdar

Forshaga hembygdsgård

Gården har ett flera byggnader och samlingar av kulturhistoriskt värde. Här finns örtagård, skolmuseum, ett tryckeri, vävstuga samt en bagarstuga för tunnbrödsbak.

Nedre Ulleruds hembygdsgård

Här finns Kagghea Kaggetorpet, gamla sockenstugan, stallbyggnad, fårhus, visthusbod och laxbod. Här finns även tidningar, foton, böcker, urmakeri, snickeri, hjultillverkning med mera.

Övre Ulleruds hembygdsgård

Gården "Där nere" i Edeby är från 1840-talet. En bondgård med mangårdsbyggnad, ladugård och ränne, smedja samt bagarstuga. Stor samling av bruksföremål.

Herrgårdar

Dömle Herrgård

Anrik herrgårdsmiljö strax norr om Deje. Var tidigare en stiftgård och en kyrka ligger i anslutning till herrgården. Idag är Dömle Herrgård en populär boende- och konferensanläggning. Besök hemsidan för Dömle Herrgård.

Kvarntorps Herrgård

Herrgård som omges av brukshistorisk miljö och unik natur för botaniska äventyr. Herrgården är en gammal bruksherrgård från 1700-talet, som hörde till Kvarntorps bruk. Idag finns ett bed & breakfast på herrgården. Besök hemsidan för Kvarntorps Herrgård.

Mölnbacka Herrgård

Ett värmländskt smultronställe på landet mellan sjöarna Västra Örten och Lusten. Förut en plats för järnhantering och järnindustri. Idag finns badplats, vandringsleden kulturstigen och goda fiskemöjligheter. I bygden finns många vackra bostadshus i gammal stil.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av