Till startsidan
Till startsidan

Konstverk i kommunen

Nedan listas offentliga konstverk som finns på olika platser i vår kommun. Här kan du läsa mer om dem och vem som skapat dem.

Konstverket Neighbours

Neighbors


Konstnär: BKFoxx
Skapades: 2017
Placering: Forshaga sporthall, södra väggen som vetter mot skateparken

Neighbors skapades i Forshaga kommun genom Artscape 2017 Värmland - White Moose Project. 10 Värmländska kommuner deltog i projektet där 32 offentliga konstverk skapades under sommaren 2017.

Konstnären till verket, BKFoxx, är en självlärd gatukonstnär baserad i New York. Hon är känd för sina storskaliga, fotorealistiska porträtt av djur och människor.

Konstverket Neighbors är målat på frihand med sprayfärg och tog en vecka att skapa. Förlagan är ett fotografi från Howling woods farm i New Jersey.

Konstverket Half muskox

Half muskox


Konstnär:
Bodarlo II
Skapades: 2017
Placering: Återvinningsstationen, Kvarntorp

Half Muskox är det andra av de två konstverk som skapades under Artscape 2017 Värmland - White Moose Project sommaren 2017.

Artur Bordalo, mer känd som Bordalo II, är en portugisisk konstnär som specialiserat sig på att skapa kombinerade skulpturer och väggmålningar med hjälp av återvunnet material. Skulpturerna avbildar nästan alltid vilda djur i naturen, en stark kontrast till konstnärsmaterialet som ofta kommer direkt från en soptipp. Bordalo IIs konst är en kommentar på det hyperkonsumerande samhälle vi lever i och ett sätt att uppmana till återvinning genom offentlig utsmyckning.

Konstverket i Forshaga sitter på återvinningsstationens fasad och är byggt av skräp i diverse olika material. Halva väggen är enhetligt spraymålad så det på håll tydligt går att se myskoxen, den andra halvan av väggen är omålad men uppbyggd som en kropp. På denna sida ser ni även myskoxens kalv.

Mötesplatsen


Konstnär: Byron Hulsart
Inköpt: 2009
Placering: Lärcenter, Forshaga

Genom att utgå från de fyra elementen skapade Byron Hulsart konstverket Mötesplatsen vid entrén vid det då nybyggda Lärcenter i Forshaga. Konstverket består av skulpturala bänkar i sten, vertikala skulpturer i stål, en damm med fontän och ljusspel.

Med detta konstverk skapas ett torg med naturliga sittytor och bildar som konstverkets namn, en mötesplats för samtal, möten och vila.

Tack mödrar det gjorde ni bra


Konstnär: Anna Lidberg
Inköpt: 2020
Placering: Forsledsbron, Deje

Konstverket på Forsledsbron är en nyproduktion, inköpt av Forshaga kommun. Verket producerades ursprungligen för festivalen Stockholm Music and Arts och visades på Skeppsholmen 2015, det har sedan visats även utanför Värmlands museum och på Alma Löv museum.

Tack mödrar det gjorde ni bra är ett hyllningsverk till en annan generations kvinnor och feminister. Titeln, och orden i verkets utformning, är citerat ur Margareta Garpe och Suzanne Ostens text till Befrielsen är nära från 1974: Och en dag ska barnen säga tack mödrar det gjorde ni bra.

Genom placeringen, med älven, skogen och bruket i bakgrunden knyter vi ihop konstverket med Deje bruk och tänker på kvinnorna som arbetade där, på Dejes nu levande kvinnor, familjers förmödrar och alla som förtjänar ett tack.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-04-30