Till startsidan
Till startsidan
2024-09-12
Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.
Läs mer om Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.
2024-09-04
Avläsning av vatten, rätt länk för avläsning: https://minsida.forshaga.se
Läs mer om Avläsning av vatten, rätt länk för avläsning: https://minsida.forshaga.se

Sevärdheter

I Forshaga kommun finns det ett flertal sevärdheter såsom vandringleder, kyrkor och kulturmiljöer som Gamla Kraftstationen.

Banvakt Karls Kabyss

Banvakt Karls kabyss är ett minnesmärke över järnvägen och fungerade en gång i tiden som banvakten Karl Anderssons raststuga. Nu är den ett utmärkt och framför allt annorlunda ställe för trötta cyklister och andra som färdas på Klarälvsbanan att vila på. Inne i den lilla raststugan finns en gästbok och man kan också köpa spikar från den gamla järnvägsrälsen. På väggarna finns fotografier från förr.

Vägbeskrivning: Banvakt Karls Kabyss ligger 2 mil norr om Forshaga längsmed Klarälvsbanan.

Forshaga Hembygdsgård

Mycket aktiv hembygdsgård i vacker värmlandsmiljö. Välutrustade lokaler finns att hyra för konferenser, sammanträden, utställningar och annat.
Forshaga Hembygdsgård på Visit Värmland

Vägbeskrivning: Från Forshaga centrum kör mot Skived, följ skyltning mot Hembygdsgård.

Forshaga kyrka

Kyrkan i centrala Forshaga är byggd i sten. Den uppfördes år 1919-1920 och invigdes den 20 maj 1921. Altaruppsats från 1696, är en gåva från Grava församling.

Vägbeskrivning: Kyrkan ligger på vänster sida av Skivedsleden om du åker från Forshaga centrum.

Gamla Kraftstationen i Deje

Gamla Kraftstationen i Deje är den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade vid vattenfallet som Klarälven gör i Dejefors. Byggnaden fungerar idag som konsthall och en kulturell mötesplats för teater, konst och musik.

Besöksadress: Bruksvägen 10E, Deje.

Järnåldersgravar i Löved

Ett gravfält från järnåldern med 16 gravhögar finns vid Löveds Herrgård söder om Forshaga. Upplev platsen på våren då marken är täckt av vitsippor.
Om Pilgrimsleden och botanisk vandringled

Vägbeskrivning: Mittemot södra infarten till Forshaga ligger Löved. Det är skyltat från väg 62.

Nedre Ulleruds Hembygdsgård

Vid ett besök på Nedre Ulleruds hembygdsgård får man ta del av bygdens gamla anor, föreningen startades 1930. På hembygdsgården finns: Kagghea Kaggetorpet från 1600-talet med inredning från 1800-talet. Gamla sockenstugan med byggår omkring 1760. Stallbyggnad byggd 1839, fårhus, visthusbod och laxbod. Här finns museum för bland annat böcker, urmakeri och snickeri.

Vägbeskrivning: Nedre Ulleruds Hembygdsgård ligger efter Bruksvägen i Deje, på höger sida om du kör från Deje centrum.

Nedre Ulleruds Kyrka

Kyrkan i Deje har anor från medeltiden. Fristående klockstapel. Dopfunt från 1200-talet.

Vägbeskrivning: Följ skytar efter Bruksvägen i Deje mot Nedre Ulleruds Kyrka.

Norra Hyn

Norra Hyn är en artrik fågelsjö med många häckande arter så som tranor, gäss och sångare. Tornet är ett så kallat "morgontorn", det betyder att man på morgonen observerar sjön i medljus, vilket underlättar fågelskådning.
Information om Norra Hyn - Fågeltornsleden 

Vägbeskrivning: Norra Hyn ligger mellan Forshaga och Kil. Från väg 62 kör Öjenäsvägen mot Kil och följ skyltar mot Norra Hyn.

Tomten

Här kan du hälsa på hos Tomten i hans julstuga där även julsaker finns till försäljning. Tomten, Inge i Halla är en av 40 legitimerade jultomtar i Sverige. Tomtens hemsida
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vägbeskrivning: Följ skyltar mot Halla från väg 62, besöksadressen till Tomten är Halla 1, Deje.

Torsberget

På västra sidan sjön Västra Örten reser sig Torsberget 165 m över vattenytan och utgör en betydelsefull del av det vackra landskapet. Här förekommer många ovanliga växter. Det är ett av flera hyperitberg och gränsen mellan hyperit och gnejs går ungefär vid halva bergets sida. Botaniskt sett är sydsluttningen intressantast. Här finns en mycket frodig örtvegetation.

Vägbeskrivning: Torsberget ligger i Mölnbacka. Följ Bruksvägen vidare in på väg 733 från Deje centrum till Mölnbacka. Kör vidare in på väg 720 och sedan vänster in på väg 752.

Ätterösera

Ätterösarna är en fornlämning utanför Forshaga och är två gravrösen som härstammar från bronsåldern cirka 1500 till 500 år före Kristus. De ligger på toppen av en berghäll som stupar brant ner mot sjön Norra Hyn.
Om Ätterösleden.

Vägbeskrivning:
Du kommer fram till Ätterösera om du vandrar den två kilometer långa Ätterösleden från SISU-gården i Forshaga. Ätterösleden startar vid viadukten över väg 62 alldeles innanför entréporten och följer delvis spåren för 5- och 10 kilometer.

Övre Ulleruds Hembygdsgård

Gården "Där nere" i Edeby är från 1840-talet. En bondgård med mangårdsbyggnad, ladugård och ränne. Flyttade till hembygdsgården är Hultängsstugan och en komplett inrättad smedja samt en bagarstuga. På gården finns en stor samling av bruksföremål.

Vägbeskrivning: Övre Ulleruds Hembygdsgård ligger cirka 10 km norr om Deje. Det är skyltat till Hembygdsgård från riksväg 62. Byn heter Edeby.

Övre Ulleruds Kyrka

Väster om Klarälven, mellan Deje och Olsäter, ligger Övre Ulleruds kyrka. I kyrkan finns ett medeltida kors och en dopfunt från 1200-talet med runskrift på platta. Intill kyrkan finns spår av tidigare älvfåror från Klarälven.

Vägbeskrivning: Övre Ulleruds Kyrka ligger cirka 10 km norr om Deje. Det är skyltat till kyrkan från riksväg 62.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av