Till startsidan
Till startsidan

Måltider inom barnomsorgen

Vår önskan är att alla barn i förskolan ska känna matglädje och må bra av maten. Måltiderna i förskolan ska ge alla barn, oavsett bakgrund, möjlighet till bra matvanor och det är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa.

Bra matvanor

Barn i förskoleålder äter många av dygnets måltider i förskolan. En del barn äter faktiskt fler måltider i förskolan än vad de gör hemma. Det är även i förskoleåldern många av våra matvanor och attityder till mat grundläggs. Därför är det viktigt att maten som serveras är bra och näringsrik så att barnen med pedagogernas hjälp kan bygga sunda matvanor inför framtiden.

Frukost och mellanmål

Personal på förskolan lagar frukost och mellanmål till barnen. Till frukost finns gröt med sylt, fil eller yoghurt med flingor, mjukt och hårt bröd med pålägg, frukt och/eller grönsaker.

Lunch

Kockarna på restaurangerna vid Forshaga lärcenter och Dejeskolan lagar maten till alla förskolor i kommunal regi. Menyn grundar sig på samma som den till skolan. Det tror vi underlättar för hemmets matplanering eftersom många vårdnadshavare har barn både i förskola och skola.

Varje dag serveras en varmrätt och grönsaker. Till dryck finns vatten och mjölk. Menyn är planerad utifrån Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan och bra mat i förskolan. Vår ambition är att maten ska vara klimatsmart, näringsriktig och god. Måltiderna ska vara en stund att se fram emot i lugn och trevlig miljö.

Menyn

Matsedeln hittar du på flera sätt. På webben eller som en app i mobil och läsplatta.

Menyn på webb och i app

Mat och klimat

Man kan säga att mat som är bra för klimatet även är bra för oss människor. Vi bör alla äta mindre rött kött och chark, samtidigt som vi bör äta mer frukt och grönsaker, fullkorn, baljväxter och fisk. Kostenheten förändrar menyerna successivt för att minska klimatbelastningen och vi serverar nu fler klimatsmarta rätter. För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd. Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra.

Anmälan om specialkost

Om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi, måste du ansöka om det till förskolan. Ansökan görs via vår e-tjstänst som du når via vår e-tjänsteplattform, etjänsteplattformen. Ett barns allergi kan förändras och därför är det viktigt att du som vårdnadshavare lämnar in en ny ansökan varje år. Tänk på att du behöver ett läkarintyg som visar behov av specialkost (är barnet glutenintolerant räcker det att lämna läkarintyg en gång).

 

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av