Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-07-29
Från och med idag häver vi bevattningsförbudet. Vi uppmanar dig samtidigt att vattna med försiktighet även i fortsättningen
Förbrukningen av dricksvattnet är nu stabil och därför väljer vi att släppa på bevattningsförbudet från och med torsdag 29 juli. Vi uppmanar alla att använda vattnet med försiktighet även i fortsättningen.
Läs mer om Från och med idag häver vi bevattningsförbudet. Vi uppmanar dig samtidigt att vattna med försiktighet även i fortsättningen

Måltider i skolan

Här hittar du information om lunchen i skolan och var du kan få redan på vilken mat vi serverar. Har en elev behov av specialkost måste du som förälder/vårdnadshavare anmäla detta till skolan.

Varje dag serverar vi två varmrätter och grönsaksbuffé i skolornas restauranger. Till dryck finns vatten och mjölk. Menyerna planerar vi utifrån Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan. Alla elever ska kunna äta en måltid med hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter samt få det dagliga intaget av fibrer, vitaminer och mineraler. Vår ambition är att maten ska vara klimatsmart, näringsriktig och god. Måltiderna ska vara en stund att se fram emot i lugn och trevlig miljö.

Menyn

Matsedeln hittar du på flera sätt. På webben eller som en app i mobil och läsplatta.

I mobilen eller läsplattan

På webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En viktig del i måltiden du äter i skolan är att den ska hjälpa dig att skapa goda vanor. Lärarna och personalen i skolrestaurangen arbetar tillsammans för att lära dig hur du äter dig mätt på rätt sätt. Målet är att underlätta en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och elever med hänsyn till miljön och klimatet.

Man kan säga att mat som är bra för klimatet även är bra för dig. Vi förändrar våra menyer successivt för att minska klimatbelastningen och vi har nu fler klimatsmarta rätter. Dessutom har vi minskat andelen kött och ökat andelen grönsaker bland annat genom att servera fler vegetariska rätter. Varje dag serverar vi minst en vegetarisk rätt (lakto- ovo-vegetariskt). För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd. Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra.

Köken arbetar aktivt med att minska matsvinnet i köket. Men matsvinn kommer inte bara från tillagningen, den mesta maten slängs faktiskt från gästerna och från mat som varit i serveringsdiskarna.

Det är viktigt att vi alla tänker efter före och tar lagom med mat från början så att man orkar äta upp. Alla får hämta mer, maten tar inte slut. Vill du hämta en omgång till får du dessutom gå före i kön, BRA VA!

Kostenheten ansvarar för måltider inom förskola, grundskola och vård och omsorg. Vi serverar även lunch till eleverna på gymnasieskolan Forshagaakademin. Enheten har 22 kockar och biträden fördelat på fem skolkök.

Vi har två tillagningskök i kommunen. Ett finns på Lärcenter där vi lagar maten till skolor och förskolor inom Lärcenters, Skiveds och Grossbols skolområde samt till äldreboendet Lintjärn.

I Deje finns det andra tillagningsköket där personalen lagar mat till Dejeskolan, Olsäterskolan, äldreboendet Ullerudsgården och till de förskolor som finns inom Ullerud skolområde.

Om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi ska du anmäla detta till skolan. Ett barns allergi kan förändras och därför är det viktigt att du lämnar in ansökan varje år. Är barnet glutenintolerant räcker det att lämna intyg en gång. Blankett får du i skolan. När du fyllt i blanketten, lämnar du den till klassläraren tillsammans med ett läkarintyg som visar behovet av specialkost.

All mat vi lagar till skolan är låglaktos. Det innebär att du inte behöver lämna intyg och äta speciell mat om du är känslig för laktos. Du behöver heller inte lämna intyg vid diabetes, vegetarisk mat eller om du inte äter griskött. Det finns alltid alternativ i utbudet av mat i buffén.

Avanmäl specialkost

Det är viktigt att avanmäla specialkosten när barnet inte är i skolan. Detta för att minska på svinn och resurser. Ring därför till köket innan klockan 9 på morgonen. Om specialkosten inte hämtas ut under upprepade tillfällen utan att vi fått in avanmälan gör vi bedömningen att den inte längre är aktuell och vi tar bort för barnet.

Dejeskolan 0552-447 31
Grossbolsskolan 054-17 22 91
Lärcenter 054-17 22 63
Olsätersskolan 0552-447 31
Skivedsskolan 054-17 22 88

Föräldrar är välkomna att en gång per termin och utan kostnad äta i lunchrestaurangen tillsammans med sitt barn.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av