Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2020-09-17
Klarälvsbanan avstängd i Forshaga
Uppdaterad 2020-09-23. Fram till och med 28 september är Klarälvsbanan avstängd sträckan på bron över Klarälven i Forshaga. Orsaken är arbete med fjärrvärmeledning.
Läs mer om Klarälvsbanan avstängd i Forshaga

Frågor och svar om mat i skolan

Vi får många frågor om maten i skolan. Här besvarar vi några av dem. Har du en annan fråga? Hör av dig till oss!

 

Hur mycket mat lagar ni i kommunen?
Kan ni laga godare mat?
Var lagar ni maten?
Lagar ni all mat själva?
Varför kan man inte få beställa mat som på en vanlig restaurang?
Varför är maten fettsnål?
Vad gör ni med mat som blir över?

 

Hur mycket mat lagar ni i kommunen?

Varje dag lagar vi omkring 2 500 portioner till elever, skolpersonal och vård och omsorg.

 

Kan ni laga godare mat?

Vi lagar mat till många personer och alla tycker inte lika mycket om varje rätt. När vi via enkäter frågar eleverna om maten svarar de flesta att maten är god eller mycket god. Detta är vi glada för. Vi har ett varierat utbud varje dag och det är alltid möjligt att hitta något man gillar.

 

Var lagar ni maten?

Kommunen har två kök där kockarna lagar all mat både till förskola, skola och äldreomsorg. Köken finns i Forshaga Lärcenter och i Dejeskolan. Övriga skolor har kök där personalen tar emot den varma maten från tillagningsköken. I mottagningsköken gör personalen också sallader och råkoster samt kokar potatis, pasta och ris.

Till de mindre barnen lagar personal på förskolan frukost och mellanmål.

Till sidans topp

 

Lagar ni all mat själva?

Omkring 80 procent av måltiderna lagar våra kockar från grunden. Vi lagar mat av råvaror och serverar få rätter som vi köper färdiga. Ibland använder vi råvaror som är bearbetade. Exempel på det är skalad potatis och hackad lök. Genom att göra så sparar vi tid som vi i stället kan lägga på att laga mat. Vi lagar till exempel köttgrytor, potatisgratänger, fiskrätter, såser, potatismos, soppor och pastasåser.

Exempel på färdiga rätter är pannkaka, blodpudding, köttbullar och korv. Det tar lång tid att laga dessa rätter och vi skulle inte kunna servera dem om vi inte köper dem färdiga.

Till sidans topp

 

Varför kan man inte få beställa mat som på en vanlig restaurang?

Det är många som ska få sin mat samtidigt och därför är det inte möjligt att beställa mat som på en à la carte restaurang. Vi har oftast flera huvudrätter och en grön rätt varje dag så att det ska finnas något för alla.

Till sidans topp

 

Varför är maten fettsnål?

Det är en missuppfattning att maten vi lagar är fettsnål. Maten innehåller fett men vi vill att den i möjligaste mån ska innehålla det nyttigare fleromättade fettet.

I viss mat överväger normalt det mättade fettet, till exempel i gräddsås. För att även kunna servera sådan mat har vi valt att servera lättmjölk tillsammans med vatten som bordsdryck och använda växtbaserade matfetter.

Till sidans topp

 

Vad gör ni med mat som blir över?

Alla barn får samma maträtt samma dag. Mat som blir över och som inte varit ute i serveringen kyler vi snabbt ner i produktionsköken och serverar vid ett annat tillfälle. Vid mottagningsköken slängs överbliven mat.

Till sidans topp

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2020-07-08 av