Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Buss- och tågkort till gymnasieelever 2020/2021

När du börjar eller går på ett kommunalt- eller fristående gymnasie har du rätt till bidrag till elevresor. Kommunen ansvarar för utdelning av buss-/ tågkort med gymnasieladdning till gymnasieelever

 Du är berättigad till respass tom vårterminen det år du fyller 20 år och är:

  • studerande på gymnasiet
  • folkbokförd i Forshaga kommun
  • har sex kilometer eller mer mellan gymnasieskolan och hemmet

Från och med höstterminen 2020 ansöker du om busskort via en e-tjänst och får ett digitalt busskort i Värmlandstrafiks app. För att ansöka måste du ha ett BankID, ett SäkerhetsID fungerar inte. Vårdnadshavare kan söka för sina barn.

E-tjänsten öppnar måndag 3 augusti 2020. OBS! Handläggningstiden för plastkort är upp till 5 dagar. Under tiden så betalar du dina resor till skolan själv.

Mer information om e-tjänsten och digitala busskort hittar du på denna webbsida

Tänk på:

  • Ditt buss-/ tågkort är personligt. Det betyder att du inte får låna ut ditt kort till någon annan. Tänk på att ditt buss-/ tågkort är en värdehandling, var rädd om det.
  • Har du ansökt om inackorderingsstöd/bidrag hos kommunen eller CSN och fått det beviljat har du inte rätt till buss-/ tågkort. Du kan alltså inte få både buss-/ tågkort och inackorderingsstöd.
  • Om du inte använder ditt kort, avbryter studierna, flyttar eller blir inackorderad ska du lämna tillbaka ditt buss-/ tågkort till Forshaga kommun. Du kan annars komma att bli betalningsskyldig. Kommuen har rätt att spärra kort för elev som inte längre är folkbokförd i kommunen.

 

Borttappat eller stulet kort

Ditt buss-/ tågkort är en värdehandling och ska behandlas som en sådan. Om du tappar bort ditt kort eller om kortet blir stulet, vänder du dig till receptionen i kommunhuset som spärrar ditt gamla kort och du får köpa ett nytt kort för 200 kr, du kan betala kontant eller med swish.

Du bekostar resorna till och från skolan själv tills du hämtat ditt nya kort i receptionen i kommunhuset. 

Mer information finns att läsa på Värmlandstrafiks hemsida.

Giltighetsbevis (gäller för plastkort)

Det följer med ett giltighetsbevis till gymnasieladdningen när eleven hämtar sitt kort för resor till och från skolan. Gymnasieladdningen är laddad på ett Värmlandskort och kommer tillsammans med giltighetsbevis och ett kvitto i en plastficka.

Giltighetsbeviset är mycket viktigt att alltid ha med. Det gör gymnasieladdningen personlig. Det är ok att ta ett kort på sitt fullständigt ifyllda giltighetsbevis och spara kortet i mobilen.

Om eleven tappar bort sitt giltighetsbevis finns nya att hämta ut hos handläggare på kommunen. Det finns numera inte giltighetsbevis att hämta ut på Värmlandstrafiks försäljningsställen.

Om eleven inte kan visa upp giltighetsbevis tillsammans med gymnasieladdningen blir det tilläggsavgift på 800 kr plus enkelbiljettpris för resan.

Vid frågor kontakta

Elisabeth Olofsson

Telefon: 054-17 21 80
E-post: elisabeth.olofsson@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av