Till startsidan
Till startsidan

Stödresurs och pedagogiska hjälpmedel

Vid vuxenutbildningen arbetar en stödresurs som kan hjälpa dig med dina studier när du inte har lektion med dina lärare. Du kan också använda pedagogiska hjälpmedel för att göra dina studier lättare.

Stödresurs

Vid vuxenutbildningen arbetar en stödresurs. En stödresurs hjälper dig med dina studier när du inte har lektion med dina lärare.

Stödresursen heter Anna-Karin Jacobsson. Du kan kontakta Anna-Karin genom att skicka ett meddelande till henne i Canvas. Om du inte har ett Canvaskonto kan du skicka e-post till hennes e-postadress anna-karin.jacobsson@forshaga.se.

Pedagogiska hjälpmedel

När du studerar vid Forshaga Vuxenutbildning har du tillgång till hjälpmedel för att läsa och skriva. Här beskriver vi några av de hjälpmedel du kan använda. Prata med din lärare om du har behov av annat stöd eller vill tipsa om stöd som du och andra kan ha nytta av.

Låna dator när du är i skolan

När du studerar vid Forshaga Lärcenter har du möjlighet att låna en dator av typen Chromebook för ditt skolarbete. Du får bara låna dator när du är i skolans lokaler, du får inte ta med den hem. Du behöver ha fått ett användarnamn och lösenord till Canvas och Google. Om du inte har fått ett användarnamn och lösenord, kontakta administratör vid vuxenutbildningen.

Gör så här för att låna och lämna tillbaka en dator:

  1. Be att få låna en Chromebook hos den lärare du har lektion med, eller om det är utanför lektionstid kan du fråga stödresurs eller husvärd vid Lärcenter.
  2. Använd Chromebooken i någon av vuxenutbildningens lokaler.
  3. Lämna tillbaka Chromebooken till en husvärd eller stödresurs när du har studerat färdigt för dagen, eller lämna till lärare vid slutet av en lektion.

Om du vill använda en dator efter att stödresurs och lärare har gått hem:

  1. Ta med Chromebooken till den husvärd som sitter vid disken utanför biblioteket.
  2. Registrera den med ett bibliotekslånekort. Du kan använda din legitimation om du har glömt lånekortet hemma.
  3. När du har studerat färdigt för dagen, lämna tillbaka Chromebooken till husvärden.

Inläsningstjänst: Inläst kurslitteratur

Kurslitteratur i dina kurser kan finnas inlästa på Inläsningstjänst.se.
Inläsningstjänst kan användas av alla elever vid vuxenutbildningen som tycker att det är lättare att lära sig genom att lyssna istället för att bara läsa.

När du har loggat in kan du söka efter kurslitteratur och lägga till böcker i din bokhylla, sedan kan du lyssna på dem.

Gör så här för att logga in:

  • Gå till www.inlasningstjanst.se
  • Klicka på "Logga in" i övre högra hörnet.
  • Klicka på "Google", och skriv in eller välj samma användarnamn och lösenord som till ditt @skola.forshaga.se-konto.

Inläsningstjänst har också en app som du hittar genom att söka efter "ILT Inläsningstjänst" på Play Store för Android-enheter eller App Store på iOS-enheter. Logga in med Google och använd samma inloggningsuppgifter som för ditt @skola.forshaga.se-konto.

Kontakta lärare i din kurs för hjälp och information om dina möjligheter att få tillgång till inläst kurslitteratur eller talboksrättigheter enligt 17 § upphovsrättslagen om läsnedsättning.

Legimus: Talböcker för dig med läsnedsättning

Du som har en läsnedsättning kan låna böcker från Legimus. Gå till skolans bibliotek för att få hjälp med att komma igång och visa dig hur man gör. Du kan hitta mer information på Legimus webbplats.

AppWriter: Ett hjälpmedel för att läsa, höra och skriva

Om du har läs- och skrivsvårigheter eller vill ha text uppläst så kan du använda pedagogiska hjälpmedlet AppWriter medan du har ett konto på Canvas och Google.

Du kan installera AppWriter i webbläsaren Google Chrome genom att klicka på följande länk och installera tillägget AppWriter Cloud i din Google Chrome-webbläsare.

Du behöver logga in i AppWriter genom att klicka på "Google" vid inloggning när du har installerat tillägget.

När du har installerat tillägget går det att använda på hela internet och när du skriver i Google Dokument.

Fråga din lärare eller stödresurs om du behöver hjälp med att installera AppWriter.

Toggle Reading Line: En läslinjal som hjälper dig att läsa på internet

Om du har svårt att läsa text på webben så kan du använda pedagogiska hjälpmedlet Toggle Reading Line, som finns tillgängligt på skolans Chromebooks och som tillägg som du kan använda på din egen dator med webbläsaren Google Chrome.

Du kan installera Toggle Reading Line i webbläsaren Google Chrome genom att klicka på följande länk och installera tillägget: Toggle Reading Line

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-02-20