Till startsidan
Till startsidan

Vägledning, validering och prövning

Vi erbjuder vägledning inför val av studier. Du får hjälp med studieplanering och studieekonomi. Du kan även ansöka om att validera eventuella tidigare kunskaper eller pröva dina kunskaper i en kurs.

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledaren ger vägledning i frågor som handlar om studier och yrkesval, behörighetsbestämmelser och antagningsmöjligheter till högre studier (även under pågående studier). Du kan även få hjälp att göra en individuell studieplan och få information om din studieekonomi. Om du vill avbryta pågående studier eller ändra din individuella studieplan behöver du också kontakta studie- och yrkesvägledaren.

Validering

Som vuxenstuderande har du möjlighet att validera eventuella tidigare kunskaper du har inom delar som ingår i kursen. Validering innebär att du genom olika typer av tester uppvisar att du redan uppfyller vissa av kunskapskraven, vilket leder till en anpassning av kursen så att du bara arbetar mot de kunskapskrav inom vilka du inte har uppvisat lägst betyget E.

Du kontaktar studie- och yrkesvägledare för att diskutera validering.

Prövning

En prövning innebär att du genom prov, muntligt och/eller skriftligt visar att du når kursens alla mål. Du förbereder dig på egen hand genom att läsa in kursens innehåll. Prövningen utförs alltid på plats vid Forshaga Lärcenter, vanligtvis med en introduktion samt prövning under 2-3 dagar. En avgift på 500 kr tillkommer. Efter prövningen sätts betyg av den lärare som är utsedd att genomföra din prövning.

Forshaga erbjuder prövning i följande kurser under hösten 2024:

Grundläggande nivå

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Gymnasial nivå

  • Samhällskunskap 1a1
  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

Möjligheten att söka prövning finns tillgänglig från slutet av sommaren fram till sista ansökningsdag den 15 september. Välkommen att söka via webbansökan.

Hitta hit

Kontakta studie- och yrkesvägledare via telefon eller e-post för rådgivning och mötesbokning.

Studie- och yrkesvägledare

Britt Carlsson
E-post: britt.carlsson@forshaga.se
Telefon: 054 - 17 20 49

Nås säkrast på telefon mellan klockan 07:30-08:30

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av