Till starsidan
Till starsidan
2022-06-20
Soptömning midsommar
Ni som har tömning på midsommarafton får era kärl tömda på torsdag 23/6.
Läs mer om Soptömning midsommar
2022-06-13
Del av Klarälvsbanan avstängd 15/6-28/6
Under perioden 15/6-28/6 asfalterar vi Klarälvsbanan mellan Edebyvägen och simhallen i Deje. Under arbetet är sträckan avstängd. Omledning sker via Edebyvägen. Skyltar är uppsatta. 
Läs mer om Del av Klarälvsbanan avstängd 15/6-28/6

Det är bara vatten

Det viktigaste vi har. Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. För att berätta om vattnets värde och tipsa om en mer hållbar vattenvändning deltar vi i en landsomfattande kampanj tillsammans med över nästan hundrafemtio andra vattenproducenter.

I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Varje dag. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. Därför är det viktigt att öka kunskapen om vattnets värde.

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030. Det gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.

Vatten bryr sig inte om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, arbetar i en annan och har fritidsboende i en tredje. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga. Forshaga kommun liksom andra vattenaktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet Rent vatten och sanitet för alla.

Vattenverket i Forshaga förser drygt 9000 personer med vatten från sjön Visten. Resten av invånarna får antingen vatten från det lilla verket i Mölnbacka, från Munkfors kommun (gäller Olsäter) eller har egna brunnar.

Under den torra sommaren 2018 visade det sig att vattenverket i Forshaga inte klarar att rena vatten i den utsträckning som våra invånare önskar. Under torrperioder vill man vattna sina odlingar eller fylla poolen. I sjön Visten finns det gott om vatten men vattnets kvalitet kan variera mycket. Det ställer höga krav på filter och annan utrustning i vattenverket. För att öka kapaciteten och säkerheten bygger vi nu om vattenverket. Arbetet beräknas vara klart våren 2022.

Läs mer om ombyggnad av vattenverket

Trots att vatten är så viktigt för vår överlevnad tar vi det för givet. Vi spolar till och med litet extra för att få det riktigt kallt och gott. Genom att ändra vårt sätt att använda vattnet kan vi spara massor av vår viktigaste naturresurs.

Så här kan du spara vatten

 • Byt packning i en kran som droppar. Vattnet från en droppande kran motsvarar elva fyllda badkar på en månad.
 • Duscha istället för att bada i badkar.
 • Skölj inte disken under rinnande vatten.
 • Använd en balja när du sköljer grönsaker och vattna växter med sköljvattnet.
 • Fyll en karaff med vatten och ställ i kylskåpet så har du alltid gott och billigt vatten att dricka.
 • Vattna växterna med regnvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att vattnet inte dunstar bort.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag. Det blir 3 000 liter per månad och 36 000 liter per år.
 • Fyll tvättmaskinen när du tvättar. En maskin drar ungefär 50 liter vatten under en tvätt, oavsett om den är full eller inte.
 • Vattna inte med vattenspridare. En stor del av vattnet försvinner i luften. Använd en kanna eller en slang i stället.
 • Tvätta bilen på en biltvätt. Den samlar upp, renar och återanvänder smutsigt vatten.
 • Vill du inte duscha med kallt vatten, ställ en hink i duschen och spola det kalla vattnet i den till dess det blir varmt. Vattnet i hinken kan du använda till något annat, till exempel vattna dina växter eller skölja grönsaker.
 • Stäng av kranen när du tvålar in dig i duschen. Då kan du spara runt 50 liter vatten per dusch.

Tappkran för älvvatten finns på Industrileden i Forshaga, mitt emot kommunförrådet. Där går det fint att sommartid hämta älvvatten till bevattning mellan klockan 06-22 varje dag.

Vi ser över möjligheten att sätta upp ett tappställe även i Deje.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av