Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Utbildning och barnomsorg

Här hittar du information om barnomsorg, skola, vuxenutbildning och yrkeshögskola i Forshaga kommun.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Utbildning och barnomsorg


Vad är det för läsårstider och när infaller loven?
Läsårstider för grundskolan finns att läsa på vår webbplats. Där finns även information om lov och övriga lediga dagar. Tider för skolstart och skolavslutning annonseras i förväg. 

Hur ansöker jag om ledighet för barn i skolan
Ledighet för enskilda angelägenheter kan beviljas högst tio dagar per läsår. Rektor kan bevilja ledighet mer än tio dagar, men bara om det finns synnerliga skäl för ledigheten. Mer information och blankett finns på vår webbplats.

Hur söker man barnomsorg?
Det är enkelt att ansöka om barnomsorgsplats via vår e-tjänsteportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster här på webben, och inom 4 månader är du garanterad en plats på någon av våra förskolor. Mer information hittar du på ansök eller säg upp plats.

Hur söker jag till Vuxenutbildningen?
Du söker till Vuxenutbildningen via e-tjänsten webbansökan. Innan du gör din ansökan rekomenderar vi att du kontaktar vår studie- och yrkesvägledare 054-17 20 49. Mer information hittar du på ansökan och antagning

När är förskolan öppen?
Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag. Öppethållandet på våra förskolor är kl 06.00-18.00. På en förskola med flera avdelningar samordnar avdelningarna öppning och stängning. Har du behov av barnomsorg på andra tider kan det finnas en möjlighet till barnomsorg vardagar klockan 05.30 – 06.00 och klockan 18.00 – 22.30. Mer information och kontaktuppgifter finns att läsa på Barnomsorg obekväm arbetstid.

Är platsen gratis när jag lämnar mitt barn 15 timmar per vecka?
Från och med skolstart det året ditt barn fyller 3 år och fram till och med 31 juli det året barnet fyller 6 år så har barnet 15 timmar gratis per vecka. Fram till dess betalar du full avgift oavsett anta timmar.   

Mitt barn går bara 15 timmar per vecka men vi får ändå räkning?
För barn 1-2 år betalar du efter taxan. För barn 3-5 år är det gratis från
och med den dagen då skolan börjar det år då barnet fyller 3 år.

Måste man jag betala under inskolningstiden, semester, när mitt barn är sjukt?
Ja, du betalar avgift 12 månader per år.

Ändras min avgift om barnets tid ändras från till exempel 40 till 30 timmar per vecka?
Nej, avgiften baserar sig på hushållets bruttoinkomst per månad oavsett antal timmar.

Hur söker man ledigt för elev i grundskolan? Hur länge kan en elev vara borta från skolan?
Ledighet för enskilda angelägenheter kan beviljas högst tio dagar per läsår. Rektor kan bevilja ledighet mer än tio dagar, men bara om det finns synnerliga skäl för ledigheten. Under perioderna för nationella prov beviljas inga ledigheter. Blankett för ansökan om ledighet elev finns i vår e-tjänsteportal.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gör jag om skolbussen inte kommer?
Har ditt barn skolskjuts och bussen inte kommer kan du ringa till Värmlandstrafiks trafikupplysning 0771-32 32 00 för att få mer information, tänk på att du måste uppge numret på skolbussen.

 

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2020-01-28 av