En elev har rätt till skolskjuts om skolvägen är lång, men måste fortfarande ansöka om det. Avståndet beräknas mellan hemmet och skolan, och följande avstånd gäller:
- Förskoleklass 3 km
- Skolår 1-3 3 km
- Skolår 4-6 3 km
- Skolår 7-9 5 km
Elevens färdväg från hemmet till aktuell hållplats/uppsamlingsställe får inte överstiga två (2) kilometer. Vårdnadshavaren ansvarar för att eleven finns på hållplats i god tid på morgonen
Med skolväg menas den kortaste användbara väg mellan folkbokföringsadress och den skola dit eleven hänvisats för sin skolgång. Hänsyn ska tas så att husgrupperingar (inom tätort) såsom kvarter eller område, med samlad typ av bebyggelse, inte delas av avståndsgräns till skola och/eller hållplats. I sådant fall har kommunen rätt att flytta avståndsgränsen, även om kilometeravståndet överskrids, så att naturliga gränser kan bestämmas.
Ditt barn kan i vissa fall få skolskjuts även om avståndet är kortare än vad som står ovan. Funktionsvariation, trafikförhållanden eller annan särskild omständighet kan göra att ditt barn får skolskjuts.
Kommunen är inte skyldig att ordna skolskjuts till och från fritidshem. Det innebär till exempel att elev som åker skolskjuts till skolan och på eftermiddagen vistas på fritidshem i anslutning till skolan är inte berättigad till skolskjuts från fritidshemmet till bostaden.
Eleverna ska färdas trafiksäkert och alla fordon har bilbälten och alkolås. Det är bältestvång på bussarna.
Barn- och utbildningsförvaltningen ska hålla koll på att skolskjutsreglerna efterlevs och vara informerad om de olika trafikmiljöer som barnen vistas i. Det är för att kunna göra förbättringar om det behövs.
Föräldrar som har barn som åker skolskjuts kan lämna synpunkter och klagomål på flera sätt. Antingen till de som kör bussarna, direkt till barn- och utbildningsförvaltningen eller genom att skapa ett kundärende på Värmlandstrafiks hemsida.