Till startsidan
Till startsidan

Forshaga kommun lanserar ny modell för prao i grundskolan

Nationellt sett är praon för många kommuner en stor utmaning och det är svårt att få kvalité i uppdraget. För att möta dagens praoutmaningar har Forshaga kommun arbetat fram en ny och förbättrad modell för en mer värdefull prao — för hela kommunen och främst för våra grundskoleelever.

— Praon är en ovärderlig erfarenhet som kan spela en avgörande roll i den ungas fortsatta studie- och yrkesval, säger Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare på Forshaga lärcenter. För kommunens del är praon inte bara ett ansvar, utan även ett viktigt verktyg för den långsiktiga kompetensförsörjningen.

Vecka 46 lanseras kommunens nya modell "Upptäck Forshaga kommun genom PRAO". Åttondeklassarna på Forshaga lärcenter kommer att få ta del av en utbildning om arbetsmarknad samt erfarenhet av arbetsliv inom olika verksamheter inom kommunen.

Forshaga kommuns nya praomodell garanterar alla elever i grundskolan en praoplats. Även om modellen skiljer sig från dagens sätt att praoa, uppfylls fortfarande lagkravet.

Utbildning om arbetsliv

Praomodellen inkluderar obligatorisk utbildning om arbetsliv. Förutom att eleverna på förmiddagarna praoar i kommunens olika verksamheter, kommer de under eftermiddagarna att utbildas om arbetsliv och arbetsmarknad genom olika lektioner, föreläsningar och aktiviteter.

Eftermiddagarnas utbildningspaket syftar till att knyta ihop och komplettera elevernas erfarenheter med kunskap, och på så sätt öka elevernas förståelse för kopplingen mellan skola och arbetsliv. Det eleverna lär sig i skolan kommer de ha nytta av i framtiden.

Ett bredare perspektiv på arbetslivet

Forshaga kommuns praomodell byter även perspektiv på uppdraget. Många elever ser praon idag som ett tillfälle att prova ett specifikt yrke. Den nya praomodellen fokuserar inte på ett enskilt yrke, utan vidgar och breddar perspektivet. Modellen handlar främst om att få en inblick i hur arbetsliv fungerar och handleds av vuxna på arbetsmarknaden. Modellen möjliggör även för eleverna att kunna möta flera olika yrkesverksamma under sin prao.

Framtidens arbetskraft finns i skolan och samverkan är avgörande för att kommun och näringsliv ska kunna säkra sin konkurrenskraft i framtiden. Genom den nya modellen tar Forshaga kommun ett helhetsgrepp kring praon för att få kvalité i uppdraget och signalera att våra ungdomar och deras framtid är viktig!

Kontaktuppgifter:

Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare
Telefon: 054 - 17 21 34
E-post: malin.andersson@forshaga.se


Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2023-10-16