Till startsidan
Till startsidan
Forshaga 50 år, 50 år med lycka och lust.

Forshaga 50 år

1974 genomfördes sammanslagningen av kommunerna Ullerud och Forshaga och Forshaga kommun bildades. I år är det 50 år sedan och det ska vi fira. Vi kommer under året bjuda in till fest men även delta i de aktiviteter som ni arrangerar och som varje dag skapar historia här på vår gemensamma plats.

I Sverige har flera kommunreformer genomförts genom historien. Vi har gått från 2500 kommuner till dagens 290 kommuner. 1862 genomfördes den första reformen där kommunernas geografi stämde överens med den tidigare kyrksocken. Efter den första reformen följde flera andra fram till 1961 då tanken om större kommunblock, med en tydlig centralort som skulle utgöra förvaltningscentrum i kommunen, väcktes. Fram till 1974 gjorde flera kommuner förändringar i denna del av reformen och Forshaga var en som kommun bildades.

Vårt namn

I början av 70-talet diskuterades ärende om kommunreformen bland de lokala förtroendevalda i Forshaga och Ullerud. Att kommunerna skulle slås samman var kommunernas fullmäktige överens om, kommunens namn verkar däremot ha varit en större diskussion enligt protokoll som finns att läsa från den tiden. För att besluta om namnen skickades beslut från respektive fullmäktige vidare till Länsstyrelsen som, i ett ställningstagande 1972, kommenterar att kommunens centralort bör vara Forshaga, efter Forshaga kommunblock. Året efter, den 7 mars 1973, konstaterar samarbetsnämnden för Forshaga kommunblock att ”Kungl Maj:t har 1973-02-16 beslutat om sammanläggning av Forshaga och Ullerud fr.o.m. 1974-01-01 till en ny kommun, benämnd Forshaga.”

Vi vill samla in historier från kommunen. Vad har du att berätta? Känner du till någon sägen från Forshaga? Vill du berätta om din uppväxt i kommunen? Har du hittat kärleken i Forshaga? Bär du på ett minne från en speciell plats? Vad du än har för historia så är vi nyfikna på att lyssna till den.

Under året, fram till och med augusti, kommer vi samla in historier i kommunen. Alla är välkomna att berätta – stora som små, företag och föreningar, invånare och besökare. Det vi söker är en mångfald bland historierna som tillsammans visar upp bilden av Forshaga kommun.

Insamlingen kommer ske på olika platser och genom olika teman, mer information om det kommer.
Du kan redan nu lämna din berättelse via e-tjänst.

Tänk på att:

  • Din berättelse inte får innehålla namn på personer som inte godkänt att deras historia delas.
  • Du får inte göra personangrepp eller diskriminera.
  • Du får vara anonym då du skickar in berättelsen. Du kan välja om du vill vara anonym vid publicering av din historia men delge dina kontaktuppgifter till kommunen så att vi kan ställa följdfrågor och för att du ska ha möjlighet att få berättelsen inspelad.
  • Du behöver inte skriva hela din berättelse till oss i ett första skede. Önskar du berätta något men vill göra det genom till exempel en intervju, skriv en rad eller två om nedanvad du vill berätta och meddela oss att du önskar att bli kontaktad.
  • Alla berättelser som skickas in kommer vi att läsa. Vi tar oss dock friheten att gallra bland i historierna vilket gör att alla historier kanske inte kommer publiceras eller visas i utställningen.

I slutet av året kommer vi hålla en utställning där historierna får ta plats. Din historia kan vara en av de som visas i utställningen. Fem berättelser kommer att väljas ut till att få ett professionellt manus skrivet till sig och sedan spelas in som ljudberättelser.

Under året vill vi bjuda in alla på ett gemensamt firande. Det blir ett tillfälle då vi bjuder på fika, aktiviteter och underhållning. Håll utkik för mer information.

Tipsa oss gärna hur du önskar fira att Forshaga fyller 50 år, skriv till anna.olin@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av