Till startsidan
Till startsidan
2025-06-23
Tillfällig avstängning av bron i Deje, gamla bruket
Läs mer om Tillfällig avstängning av bron i Deje, gamla bruket
2025-06-19
Klarälvsbadet stängt tills vidare efter brand
Läs mer om Klarälvsbadet stängt tills vidare efter brand

Skyddsjakt

Ibland kan vilda djur bli ett bekymmer inne i vårt samhälle. Då kan skyddsjakt bli aktuellt.

Skyddsjakt kan bli aktuellt när man vill förebygga att vilt orsakar skador eller sprider smitta, eller med hänsyn till allmän hälsa och säkerhet. Skyddsjakt kan då bedrivas trots att jakt annars inte skulle varit tillåten på den aktuella djurarten eller just den tiden på året. Beroende på vilka djur det handlar om är det olika myndigheter som ger tillstånd till skyddsjakt. Naturvårdsverket när det gäller de stora rovdjuren i annat fall Länsstyrelsen.

Tyvärr ger skyddsjakt ofta bara en begränsad och tillfällig effekt som skadeförebyggande metod. Därför är det viktigt att i första hand försöka hitta andra mer långsiktiga lösningar.

Viltolycka

Fordonsägaren är vid en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn skyldiga att underrätta polisen via 112 även om djuret inte är synligt skadat.

Efter att en anmälan om inträffad viltolycka har kommit till polisen kan de ge ett uppdrag om eftersök till en jägare för att påbörja eftersöket.

Skadat eller dött djur

Ibland händer det att privatpersoner hittar skadade vilda djur. Om djuret hittas på kommunens mark är det kommunjägarnas ansvar att ta omhand eller avliva djuret beroende på hur omfattande skadorna är.

Döda vilda djur får normalt lämnas kvar ute i naturen. Om du misstänker att djuret är infekterat med sjukdom bör du kontakta Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), eftersom de kan vilja ha hela eller delar av djuret för vidare undersökningar.

Kommunjägare

Kommunen har avtal med en kommunjägare. Denna kontaktas alltid via kommunens miljö- och byggförvaltning som ni når via kontaktcenter på telefon 054-17 20 00 eller e-post kommun@forshaga.se.

Observera att avtalad jägare inte jobbar som kommunjägare på heltid utan enbart gör detta vid sidan av sina ordinarie åtaganden.

Jakt inom planlagt område

Om du anser att det finns djur som bör tas bort på kommunal mark kan du kontakta kommunen, som kan hänvisa dig till någon av kommunens godkända skyddsjägare.

Åtgärder mot djur som kan orsaka skada eller sprida smitta, till exempel grävlingar eller skabbrävar, är annars fastighetsägarens eget ansvar. Skyddsjaktbestämmelserna i jaktlagen ska då följas. Om du bor inom detaljplanelagt område (ofta tätbebyggt område) kan du i mån av tid få hjälp av kommunens skyddsjägare om du har problem med till exempel grävling eller annat vilt på den egna fastigheten. Det är då du som är beställare och det innebär att du får stå för kostnader till jägaren när denne utför uppdrag på din fastighet, även om kontakten går via kommunen.

Jakt utanför planlagt område

Utanför planlagt område (glesbygd) kan jakträttsinnehavaren få bedriva "skyddsjakt på enskilds initiativ" (Jaktförordningen 26 §). Kontakta därför aktuell jakträttsinnehavare om du har problem.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2025-04-08