Till startsidan
Till startsidan
2024-04-30
Förseningar i sophämtning
På grund av en trasig sopbil har inte Prezero kunnat tömma soporna som tänkt. Har du inte fått tömt, låt tunnorna stå ute tills de är tömda.
Läs mer om Förseningar i sophämtning

Behöver ditt företag energikartläggas?

Ett nytt EU-direktiv om energikartläggning i företag och organisationer är på väg att arbetas in i svensk lagstiftning. Förslaget är under framtagande och ska beslutas under 2025.

Alla företag, organisationer och koncerner som gör av med mer än 2,8 miljoner kWh per år kommer att behöva genomföra och registrera en energikartläggning senast i oktober 2026, alternativt ska ett energiledningssystem, tredjeparts certifikat, ha införts senast i oktober 2027.

I energikartläggningen ska all energianvändning ingå. Detta innebär all energi till byggnader, tillverkningsprocesser och transporter. Alla energi som köps; el, fjärrvärme, eldningsolja, pellets, flis, bensin, diesel, biogas och så vidare ska sammanräknas. Det kan vara svårt att uppskatta om företaget gör av med mer eller mindre än 2,8 miljoner kWh per år. Är kostnaden för energi till byggnaden, processer och transporter mindre än en miljon kronor per år så omfattas företaget eller koncernen troligen inte. Om kostnaderna överskrider 2,5 miljoner kronor per år så räkna med att behöva genomföra en energikartläggning. Energipriset per energislag varierar dock mycket så en sammanställning bör genomföras.

Exempel på energipriser
Flis0,15-0,20 kr/kWh
El0,5-2,0 kr/kWh, beroende på nätområde och eventuell elskatt
Fjärrvärme0,7-1,0 kr/kWh

Hjälpmedel i Excelfil

För alla er som redan nu vill göra en uppskattning om ni omfattas eller inte, har energirådgivningen tagit fram ett hjälpmedel i Excel där man fyller i den årliga energianvändningen. Ligger ni på gränsen så ta gärna kontakt med energirådgivningen för att bolla eventuella åtgärder för att komma under gränsvärdet. När du kontaktas av ansvarig myndighet kan det vara bra att ha koll på energianvändningen för att visa på om man omfattas eller inte.

Certifierad energikartläggare

En energikartläggning ska utföras av en certifierad person. Du hittar certifierade energikartläggare på energimyndighetens hemsida. Se länk under rubriken Gå direkt till här på sidan. Kartläggningen ska rapporteras till energimyndigheten som är tillsynsmyndighet. Innehållet i en energikartläggningsrapport sammanställer företagets alla energiflöden och ska identifiera och beskriva möjliga kostnadseffektiva energieffektiviseringar och förutsättningarna för produktion av förnyelsebar energi. Rapporten kan vara ett bra underlag för hur företaget kan arbeta med energifrågorna framöver. Är du redan på gång och genomför energieffektiviseringar, ta hjälp av Excel-filen för att se om du omfattas efter att åtgärderna har genomförts.

Kontakt energirådgivningen

Om du är osäker, kontakta energirådgivningen per telefon på torsdagar eller på e-post så återkommer vi.

Energirådgivningen för kommunerna Forshaga, Kil, Sunne, Munkfors, Hagfors och Torsby:

Telefon: 054-19 24 10
e-post: energiradgivningen@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av