Till startsidan
Till startsidan
2024-09-12
Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.
Läs mer om Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.

Blomlådor

Under sommarhalvåret är det möjligt för boende på kommunala bostadsgator att ställa ut blomlådor för en lugnare trafikmiljö. Tanken är att blomlådorna ska vara en signal och påminnelse till bilförarna att köra sakta på gatan.

Alla gator lämpar sig dock inte för blomlådor, därför måste du ansöka om tillstånd hos kommunen om du vill placera ut blomlådor på din gata. Innan du ansöker vill vi att du läser igenom kommunens riktlinje för blomlådor så att du är införstådd med vad som gäller.

Utplacering av blomlådor beviljas enbart mellan 15 maj och 15 oktober. Tillståndtiden gäller endast under en säsong. Du måste göra en ny ansökan varje år. Ansökande måste själv vara folkbokförd på gatan där ansökan gäller. Ansökan görs via e-tjänsten – Ansökan om att placera ut blomlådor.

Övrig tid på året, mellan 16 oktober - 14 maj, ska sökande förvara blomlådorna inom egen fastighet. Tidpunkten för in- och utsättning ska respekteras för att drift- och underhållsfordon ska kunna ta sig fram vid exempelvis sandning, snöröjning och sopning.

Kommunen har rätt att omhänderta blomlådorna om riktlinjerna inte följs.

Kriterier för lokalgator där blomlådor kan bevilja

  • Kommunen är väghållare
  • Gaturummets bredd och längd inbjuder till höga hastigheter.
  • Många in- och utfarter ligger direkt mot gatan.
  • Körbanan bör vara minst 6 meter bred.
  • Gatans siktlinje bör vara minst 200 meter utan avbrott, exempelvis stopplikt eller farthinder.
  • Blomlådan kan placeras så att fri sikt uppnås minst 50 meter före och efter lådan.

Lokalgator där inte blomlådor kan beviljas

  • Statliga vägar, huvudleder, huvudvägnät eller uppsamlingsgata.
  • Kollektivtrafik-, handels- eller industriled.
  • Gator där det finns fasta hastighetsdämpningar, farthinder eller avsmalning.
  • Gator som är återvändsgränder (ingen genomfartstrafik).

Blomlådorna tillverkas, bekostas och sköts av dig eller er som ansöker om tillståndet. Det finns ritning på hur blomlådan ska utformas som ska följas. Blomlådorna ska ha godkända reflexer på två sidor (i båda färdriktningarna). Reflexer till blomlådorna kan du hämta i kommunhuset i Forshaga på Storgatan 52.

Blommorna i blomlådan ska skötas och underhållas som att blommorna hålls fräscha och lådan är stabil. Blommorna i lådan får inte bli för hög eller yvig så att sikten skyms. Höjden för växtligheten mätt från gatan (inklusive blomlådan) får inte överstiga 70 cm. Växtligheten får heller inte hänga ner så att de skymmer någon av reflexerna. Blomlådan ska inte lättvindigt gå att flytta.

Blomlådan ska vara oljade, tryckimpregnerade eller liknande. Blomlådan får inte målas med täckande färg utan ska vara så naturliga som möjligt.

Blomlådorna är inte en lekplats för barn och du som vuxen har alltid ansvar att ha uppsikt över dina barn så att inte de far illa.

Material till blomlådan

Följande behövs för att bygga en blomlåda på fyra ben som är 1x1 meter. Använd galvaniserade skruvar för att sätta ihop alla delar.

Ben:
4 st ben 75x75 mm, längd 500 mm

Sarg:
12 st, 22x100 mm, längd 1000 mm

Täckribba:
4 st, 22x45 mm, längd 1045 mm
8 st 22x45 mm, längd 220 mm

Bottenstöd:
3 st, 38x100 mm, längd 960 mm

Botten:
9 mm plywoodskiva, 1000x1000 mm

Reflex:
Reflexer tillhandahålls av kommunteknik- och service och finns att hämta på kommunhuset. Uppvisa godkänd ansökan i receptionen.

Ritning blomlåda

Lådan ska placeras minst 20 meter från en korsning och bilister måste ha minst 50 meter fri sikt. Avståndet mellan blomlådorna ska vara ungefär 10 meter. Blomlådorna får inte flyttas utan ska stå kvar där kommunen och ansökande person kommit överens om att den ska vara placerad. Kommunen bestämmer om blomlådan eventuellt ska flyttas.

En person som är folkbokförd på den gatan där blomlådorna ska placeras och som är huvudansvarig för blomlådorna. Om du som kontaktperson åker bort måste det finnas en alternativ kontaktperson längs gatan som kommunen kan kontakta om det skulle uppstå något problem eller klagomål. Kontaktperson och alternativ kontaktperson ska båda finnas med i ansökan om tillstånd att placera ut blomlådor.

Om växter hindrar snöröjningsfordon kommer vi att ta bort dem, men det är fastighetsägarens ansvar att frakta bort ris och grenar till återvinningscentralen.

Det finns inga krav på att alla längs gatan ska ge sitt samtycke till utplacering av blomlådorna. Det är bara de som har blomlådor direkt utanför sin fastighet som behöver godkänna att blomlådor ställs ut.

Ansökan för att få ställa ut blomlådor som farthinder kan göra mellan 1 mars-1 oktober. Ansökan görs via e-tjänsten: Utplacering av blomlådor som fartdämpande åtgärd.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av