Till startsidan
Till startsidan

Bostadsområden i Forshaga kommun

Här beskriver vi våra olika bostadsområden. Både Forshaga och Deje har till stor del växt fram kring pappersindustrin. Husen i bostadsområden och på landsbygden varierar i stilar och byggnadsår.

Forshaga

Centrala Forshaga, med Bruket och Åsmyren

I centrala delarna av Forshaga varvas flerbostadshus med butikslokaler och friliggande villor. På huvudgatan Storgatan finns villor från olika tidsepoker. Några av de äldre villorna är varsamt renoverade. Det kommunala bostadsbolaget har de senaste åren byggt flera hus med lägenheter, några avsedda som seniorboende till exempel de moderna och lättillgängliga lägenheterna på Berghaget. Ett område i centrum kallas Bruket och här ligger gamla arbetarbostäder där människor bodde som arbetade på bruket i Forshaga. Det är nära till service, skola år 1-9, förskola, sporthall, ishall, folkpark, bibliotek, äldreboende, vårdcentral med mera.

Dyvelsten

Söder om Forshaga tätort ligger Dyvelsten, beläget nära Klarälvens strand. Här finns gator och kvarter med olika typer av villor. Eget område men ändå nära centrala Forshaga, kollektivtrafik, natur och bad. På Lillmyrsvägen finns lediga tomter (privat fastighetsägare).

Grossbol (Grossbolstorp, Stackbråtarna och Ånäs)

Strax väster om centrala Forshaga ligger Grossbol. Närmast centrum finns en del lägenheter. Efter det följer många olika kvarter och gator med i huvudsak villor. Det är ett lugnt och barnvänligt område i utkanten av Forshaga med gångavstånd till centrum. På området finns skola år 1-6, förskola och sporthall. Nära finns den populära friluftsanläggningen SISU-gården med eljusspår och skidspår.

Lyckan

Lyckan ligger i söder och är området du först möter när du kommer till oss på riksväg 62 från Karlstad. Området har en lantlig karaktär med villor och fritidshus i olika stil och tidsepoker. Naturen finns inpå knuten och det är nära till kollektivtrafik. I området finns lediga tomter (privat fastighetsägare).

Skived (Lundagård, Lundahöjd, Skivetorp, Skivudden, Åsen, Moängen, Enåsen, Bengtsbol och Nyback)

Skived är ett stort område söder om Klarälven med lång historia vilket en del villor vittnar om. Vissa delar av Skived har trots sitt centrala läge en lantlig karaktär. Det är lugnt och barnvänligt med både kvartersområden och äldre villor. Här finns en skola år 1-6, förskolor och sporthall. Nära motionsområde, Klarälvsbanan, hembygdsgård och mataffär.

Skivsta

Tillhör centrala Forshaga och är ett populärt område. Här finns välbevarade och omsorgsfullt renoverade villor i huvudsak från 1920- och 1930-talen. Området ligger fint intill Klarälven och det är nära till idrottsplats, skatepark, ishall, folkpark, skola, bibliotek och annan service.

Deje

Centrala Deje

I centrala delarna av Deje varvas flerbostadshus med butikslokaler och friliggande villor. Här finns hus och fastigheter som är över 100 år gamla. Några av dem ligger med fin utsikt över Klarälven. Nära service, vårdhem, idrottsområde, kulturhus, Klarälvsbanan och kollektivtrafik.

Dejefors

Dejefors är ett lugnt och barnvänligt område nära skola år 1-9, förskola, idrottshall, simhall och idrottsanläggning. Lekplats och stora grönområden inbjuder till lek under såväl sommar som vinter. Dejefors är uppdelat i västra och östra Dejefors. Östra Dejefors består av sex kvarter med villor främst från 1970-talet. Intill ligger bostadsområdet Vargån, ett äldre område med arbetarbostäder. Västra Dejefors har fler kvarter och villor i olika utföranden. I Dejefors är det nära till Klarälven, natur- och skogsområden.

Klippåsen, Lyckorna

På en av Deje centrums åsar ligger Klippåsen och nedanför finns området Lyckorna. Lyckorna består av äldre och charmiga arbetarbostäder som tillhört det forna sulfat- och pappersbruket. Alldeles intill ligger godsjärnväg och Klarälvsbanan. Klippåsen ligger uppe på en höjd med villor i olika stil och tidsepoker. Klippåsen bjuder på fin utsikt över Deje och närhet till centrum.

Mon (Södra Mon och Norra Mon)

Södra Mon är lugnt och trevligt, som trots sitt centrala läge ändå erbjuder både grönområden, Klarälven och centrum inom promenadavstånd. Förskola på området och nära till kulturhuset. Norra Mon är också ett lugnt och barnvänligt område med friliggande villor nära grönområden. Nära kollektivtrafik och centrum.

Risätter

Lugnt villaområde vid Klarälven i södra delen av Deje. Nära skog och natur. Risätter är det första område du möter om du kommer från Forshaga via Gamla Klarälvsleden. Trots att det ligger i utkanten av Deje är det inte långt till butiker, restauranger, kollektivtrafik och annan service. Här finns gamla arbetarbostäder i timrat trä med rödmålad träpanel, vita knutar och verandor. De tillhörde forna sulfat- och pappersbruket och hyrdes ut till arbetarna.

Tjusbol

Tjusbol ligger på väster om Risätter uppe på en höjd. Villakvarter varvas med äldre fristående trävillor som renoverats. Här finns en kommunal förskola. Närhet till cykelleden Klarälvsbanan som smidigt leder in till centrum. Inom området på Vedhuggarevägen finns lediga kommunala tomter för villaboende.

Tjärnheden

Tjärnheden är det nordligaste bostadsområdet som tillhör Deje och består av ett tiotal kvarter med radhus och villor. Ett lugnt och barnvänligt område, inte långt ifrån golfbana, slalombacke och badplats. Inom området på Älvbrinken finns lediga kommunala tomter.

Övriga bostadsområden

Butorp

Utanför Olsäter ligger Butorp, en liten lantlig idyll där villorna har naturen inpå knuten. Stora möjligheter till friluftsliv med bland annat ädelfiske, vandring, bad och ridstigar.

Edeby

En värmländsk liten idyll, ett par mil norr om Forshaga tätort. Naturskönt och kulturrikt, nära vatten och skog. Aktiv hembygdsgård och kyrka i området. Nära Klarälven och Klarälvsbanan med lekplats.

Mölnbacka

Mölnbacka är ett smultronställe mellan sjöarna Västra Örten och Lusten. Här finns stora äldre trävillor med snickarglädje, inte sällan med tillhörande lantbruksfastigheter. Nära badplats, bygdegård, kulturstig och fiskemöjligheter.

Olsäter

Olsäter är trevligt och barnvänligt och ligger två mil norr om Forshaga. Det är Forshaga kommuns nordligaste bostadsområde. Här finns ett fåtal kvarter med villor, skola år 1-6, sporthall och idrottsanläggning. Nära Klarälvsbanan och kollektivtrafik.

Östra Deje

Området är en lantlig mindre ort mellan Deje och Forshaga. Har ett fåtal kvarter men i huvudsak bjuder området på stora äldre villor med lantbruksfastigheter. Naturen inpå knuten. Idrottsplats finns på området.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-02-15