Till startsidan
Till startsidan
2024-09-12
Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.
Läs mer om Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.
2024-09-04
Avläsning av vatten, rätt länk för avläsning: https://minsida.forshaga.se
Läs mer om Avläsning av vatten, rätt länk för avläsning: https://minsida.forshaga.se

Klarälvsbadet i Deje

Forshaga kommunfullmäktige beslutade den 30 november 2021 om investeringen att bygga en ny simhall i Deje. Den 1 december 2023, nästan exakt två år efter det att beslut i kommunfulläktige togs, slogs dörrarna upp till den nya simhallen Klarälvsbadet.

Den tidigare simhallen, Deje simhall, byggdes av Ulleruds kommun 1972. Det är 50 år sedan och simhallen hade vid påbörjandet av byggnationen av Klarälvsbadet stora brister. För att fortsätta kunna erbjuda simundervisning, fritidsaktiviteter, träningsmöjligheter och avkoppling anlades den nya simhallen i Forshaga kommun - Klarälvsbadet.

Invigning av Klarälvsbadet

Nu står den nya simhallen Klarälvsbadet klar och invigdes den 1 december 2023. Invigningen lockade många besökare att ta sig en titt, och en simtur, i de nya basängerna. Kommunstyrelsens ordförande Per Lawén höll tal och klippte invigningdsbandet för simhallens entré tillsammans med elever från Dejeskolan, och eleverna fick ta de första simtagen i bassängen vid den officiella ingvigningen av Klarälvsbadet.

Redan år 2016 började vi titta på simhallens framtid. Utredningsgruppen, där även ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott ingått, har bland annat besökt simhallar i andra kommuner.

Kommunen har anlitat byggbolaget Serneke som entreprenör för projektet. Projektet består av tre faser: utredning (inledningsfas), projektering (fas 1), byggnation (fas 2). En projektledningsgrupp med personer från Serneke och kommunen tog fram underlag och kalkyler för att politikerna skulle kunna fatta beslut. Utredningen tog fram fyra olika alternativ: ombyggnad av nuvarande simhall, nybyggnation av simhall med samma yta som befintlig, nybyggnation av simhall med större yta samt avveckling.

Kommunfullmäktige beslutade den 24 november 2020 att ta upp medel i investeringsbudget 2022 och 2023 för en simhall.

Kommunstyrelsen beslutade den 30 mars 2021 uppdra åt kommunledningskontoret att under 2021 avsluta fas 1 (projektering) och att budgetberedningen inför 2022 tar beslut om att starta fas 2 (byggnation).

Under 2021 tog projektet fram handlingar och kompletta ritningsunderlag för att kunna göra en skarp kalkyl. Utgångspunkt för arbetet var en ny simhall i kommunal regi i Deje, ett "lagomalternativ" med en större bassäng än i tidigare hall, höj- och sänkbar bassäng för undervisning och rehabbad samt en plaskbassäng för mindre barn.

Tisdagen den 30 november 2021 beslutade kommunfullmäktige att i investeringsbudgeten anslå 146 miljoner kronor till en ny simhall i Deje. Simhallen skulle byggas intill idrottshallarna i Deje, nära den tidigare simhallen.

Från simhallens entré går man en trappa upp till receptionen. Hiss finns.

En 25-meters bassäng med sex banor som är 2,5 meter breda. Enmeterssvikt och tremeterstrampolin där vattendjupet är 3,5 meter. Vattentemperatur cirka 27 grader. Vid bassängens badstege finns även en hiss som hjälpmedel till att ta sig ner i vattnet.

Multibassäng med rörlig botten så att vattendjupet kan anpassas efter aktivitet. Vattentemperatur 32-34 grader. Mått 10 x 12,5 meter. Bassängen kan användas för till exempel babysim, vattengympa, rehabbad och lek. Rummet med multibassängen har lägre takhöjd än det stora rummet för att skapa en mysigare atmosfär. Vid bassängens badstege finns även en hiss som hjälpmedel till att ta sig ner i vattnet.

Bastu intill den stora bassängen. En utomhusbassäng med massagefunktion finns i anslutning till bastun. Den rymmer cirka åtta personer och är badets varmaste pool. Runt om finns ett glasräcke så att man kan titta ut mot omgivningen när man sitter i poolen. Som ytterligare hjälpmedel i Klarälvsbadet finns en mobil lyft som kan nyttjas även utomhus vid bubbelpoolen.

Rum för de mindre barnen med plasklek och rutschkanor.

Klarälvsbadet har flera omklädningsrum, dels traditionella omklädningsrum för kvinnor och män samt omklädningsrum med bås där du kan byta om enskilt. Dessutom finns ett omklädningsrum för dig som har behov att byta om tillsammans med en assistent. I det sistnämnda omklädningsrummet finns brits, lyft och stol. I alla omklädningsrum finns RWC (toaletter anpassade för rullstol).

I receptionen finns ett café.

Stor vikt lades även på att badet har ett bra ljudklimat.

Vill du veta mer om Klarälvsbadet, såsom öppettider, priser och aktiviteter, hittar du mer information här.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-08-12