Till startsidan
Till startsidan

EU-val 2024: arbeta som röstmottagare

Under valet arbetar röstmottagare, både under förtidsröstningen 22 maj till 9 juni och på valdagen den 9 juni.

Viktigt uppdrag

Förtroendet i samhället för valsystemet får inte svikta. Enligt ansvariga svenska myndigheter har Sverige ett robust valsystem men vi ser i vår omvärld att risken för påverkan och sabotage mot demokratisystem ökar. Alla som runt om i Sverige arbetar som röstmottagare bidrar till att valet blir rättssäkert och hjälper till att upprätthålla demokratin.

Arbetet som röstmottagare

En röstmottagare tar emot röster, håller god ordning i röstningslokalen och informerar väljarna om hur röstningen går till.

Vallokalerna är öppna 8-21 på valdagen. Röstmottagare som arbetar under valdagen ska också räkna röster när röstningen avslutats klockan 21.

Förtidsröstning anordnas på två ställen i kommunen under perioden 22 maj-8 juni: Kulturhuset i Deje och Lärcenter i Forshaga. På valdagen 9 juni går det att förtidsrösta i Olsätersskolan och i Forshaga kommunhus. Minst en lokal är öppen varje dag, även på helgerna. Röstmottagare som arbetar under förtidsröstningen bör ha möjlighet att arbeta under hela förtidsröstningsperioden.

Utbildning och ersättning

Den som ska arbeta som röstmottagare måste delta i en obligatorisk utbildning som valnämnden anordnar. Valnämnden har beslutat att även de röstmottagare som fick utbildning vid senaste valet ska gå utbildningen. Ordförande och vice ordförande i vallokalen får utöver denna utbildning en särskild genomgång några dagar före valdagen.

Röstmottagarna får ekonomisk ersättning för både utbildning och tjänstgöring. Ordförande och vice ordförande får ett högre belopp.

Utbetalning av arvode

Kommunen använder Swedbank för utbetalningar av lön, arvoden och andra ersättningar. För att säkerställa att du får dina pengar till rätt konto ska du, oavsett vilken bank du har, anmäla ditt konto till Swedbank.

Anmäl enklast ditt konto genom att gå in på: www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan kan ske med eller utan e-legitimation. Vid registrering med e-legitimation blir ditt konto aktivt för insättning inom två bankdagar, utan e-legitimation kan det ta upp till 14 dagar innan kontot är aktivt och verifierat.

Intresseanmälan

Använd vår e-tjänst för att anmäla ditt intresse.

Kontakt

E-post: valnamnd@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2023-12-04