- Forshaga
- / Uppleva och göra
- / Kultur
- / Kulturhistoria, kulturarv
Kulturhistoria, kulturarv
Besök våra historiska platser och sevärdheter i kommunen och lär dig mer om vår lokalhistoria.
Ätterösera
Ätterösarna är en fornlämning utanför Forshaga och består av två gravrösen som härstammar från bronsåldern cirka 1500 till 500 år före Kristus. De ligger på toppen av en berghäll, som stupar brant ner mot sjön Norra Hyn. Du kommer fram till Ätterösera om du vandrar den två kilometer långa Ätterösleden. Ätterösleden startar vid viadukten över väg 62 alldeles innanför entréporten och följer delvis 5- och 10 kilometersspåren.
Järnåldersgravarna i Löved
Ett gravfält från järnåldern med 16 stycken gravhögar finns vid Löveds Herrgård söder om Forshaga. Upplev platsen på våren då marken är täckt av vitsippor.
Banvakt Karls kabyss
Banvakt Karls kabyss är ett minnesmärke över järnvägen och fungerade en gång i tiden som banvakten Karl Anderssons raststuga.
Nu är den ett utmärkt och framförallt annorlunda ställe för trötta cyklister och andra som färdas på Klarälvsbanan att vila på. Inne i den lilla raststugan finns en gästbok och man kan också köpa spikar från den gamla järnvägsrälsen. På väggarna finns fotografier från förr.
Forshaga Kyrka
Kyrkan i centrala Forshaga är byggd i sten. Den uppfördes år 1919-1920 och invigdes den 20 maj 1921. Altaruppsats från 1696, är en gåva från Grava församling.
Nedre Ulleruds Kyrka
Kyrkan i Deje har anor från medeltiden. Fristående klockstapel. Dopfunt från 1200-talet.
Övre Ulleruds Kyrka
Väster om Klarälven, mellan Deje och Olsäter, ligger Övre Ulleruds kyrka. I kyrkan finns ett medeltida kors och en dopfunt från 1200-talet med runskrift på platta. Intill kyrkan finns spår av tidigare älvfåror från Klarälven.