Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Enskilda vägar

I kommunen finns det många enskilda grusvägar. Kommunen sköter bara de enskilda grusvägar som får driftbidrag från staten. Vi hyvlar, dikar, grusar, plogar och sandar.

Kommunen sköter enskilda vägar

Kommunen sköter cirka tio mil enskilda vägar. Arbetet innebär bland annat att hyvla, dika, grusa och ploga vägarna.

Så här plogar och sandar vi

Gräns efter snöfall för att ploga är sex-åtta centimeter snö. När vi avgör om och när det är behov att ploga tittar vi på vilken typ av snö det är och hur vädret ser ut de närmaste dagarna. Vi prioriterar de vägar som skolskjutsarna kör.

Hur lång tid det tar beror på mängden snö och vilken typ av snö det är. Blötsnö tar längre tid att ploga än kall och torr snö. Om det behövs river vi is och snödikar.

Den sand vi använder för merparten av de enskilda vägarna innehåller salt. Det beror på att det går åt så stor mängd sand till grusvägarna att vi inte har möjlighet att förvara sanden frostfritt.

Beredskap under vintern

Under perioden från november till mars är vi hela tiden uppdaterade på väderläget. Vi följer utveckling av vädret noga och vet därför när det kan bli sämre. Då är vår egen personal liksom de entreprenörer vi har avtal med förberedda och kan snabbt rycka ut när den arbetsledande personalen ringer.

Vinterdagbok

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2022-03-07