Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-01-15
Edebybron avstängd 15-17 januari
Från och med lunchtid fredag 15 januari kommer bron över Klarälven vid Edeby att stängas av. Preliminärt gäller detta till och med söndag 17 januari. Avstängningen är en säkerhetsåtgärd under arbetet med att försöka lösa upp den ispropp som bildats i älven. För att göra detta kommer vi att gräva i isen med hjälp av grävmaskin som står på pontoner. Isproppen är cirka 700 meter lång men inte lika tjock hela sträckan. Arbetet kommer att pågå dygnet runt.  
Läs mer om Edebybron avstängd 15-17 januari

Enprocentsregeln

Sedan 1995 arbetar Forshaga kommun efter den så kallade enprocentsregeln. Det innebär att vi använder en procent av den totala byggkostnaden till konstnärlig utsmyckning när vi bygger nya kommunala lokaler eller gör större ombyggnader av de befintliga.

Det är Kommunfullmäktige som har beslutat att en procent av projektkostnaden vid om- och tillbyggnation ska användas till konstnärlig utsmyckning. När det är aktuellt brukar byggets projektledare utse ett råd som ska arbeta fram förslag till utsmyckning.

Exempel där vi tillämpat regeln är när Forshaga Lärcenter byggdes samt vid ombyggnaden av Dejeskolan. För Lärcenters del innebar regeln investering av konst för 1,6 miljoner kronor.

Fakta konstverk Lärcenter

Entrétorg ute: installation med skulpturer, bänkar och vattenspel av Byron Hulsart.
Entrétorg inomhus: tuftad textil av Jonathan Josefsson och ros i marmor av Ann Carlsson.
Skolgård: Draken Ella i granit av Ingmar ”Lolo” Andersson.
Matsalen: keramisk mosaik av Ditte Reijers.
Biblioteket: glaskonst av Gunilla Kihlgren och träfigurer av Börje Whalström.

 

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av


Sidan uppdaterad:

2019-10-16


Anna Olin
kultur- och fritidssamordnare
054-172051