Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-06-07
Bevattningsförbud gäller fortsatt
Uppdaterad 12 juli. Från och med den 7 juni är det inte tillåtet att vattna med slang eller att fylla sin pool. Förbrukningen är fortfarande hög och bevattningsförbudet gäller fortsatt.
Läs mer om Bevattningsförbud gäller fortsatt

Avlopp

Alla fastigheter som producerar avloppsvatten ska vara anslutna till en avloppsanläggning. Den som inte kan ansluta sin fastighet till det kommunala avloppsnätet måste ha ett eget avlopp.

Kretslopp

Allt vatten ingår i ett evigt kretslopp. I avloppsvatten finns en mängd olika ämnen som kan skada både hälsan och miljön. Att ta hand om vattnet är viktigt så att vi har tillgång till rent vatten även i framtiden.

Ta hand om ditt avlopp

Vare sig du har eget avlopp eller är ansluten till kommunens ledningsnät måste du ta hand om ditt avlopp. Det betyder till exempel att du inte ska hälla ut olja i avloppet eller slänga våtservetter i toaletten.

Hushållspapper, våtservetter, bomullstopps, bindor och allt annat skräp som spolas ner orsakar stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk. Det i sin tur gör att ledningarna svämmar över och orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Förutom att det inte är bra för miljön kostar det kommunen tid och resurser i extra reningsarbete.

Det enda som platsar i avloppet är kiss, bajs, toalettpapper, miljömärkta produkter av rengöringsmedel och smuts från disk och tvätt. Allt annat behöver du ta hand om på annat sätt, till exempel

  • Lämna kemikalier och oljor på återvinningscentralen. Du kan till exempel samla gamla oljor i en petflaska.
  • Använd en papperskorg i badrummet där du slänger våtsevetter, tamponger, bindor, tops, pappersnäsdukar, snus och allt annat som inte platser i toaletten.
  • Lämna gamla mediciner till ett apotek

Sopsorteringsguide

Farligt avfall

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2021-05-24