Till startsidan
Till startsidan

Bra att veta inför sophämtningen

Ställ ut ditt kärl senast klockan 6 på tömningsdagen. Tänk på att ställa kärlet så att det är lätt att tömma. 

Så här placerar du sopkärlen

 • Vänd hjulen mot gården så att lockets öppning är mot gatan. Detta är viktigt eftersom bilen annars inte kan tömma sopkärlet.
 • Placera kärlet så att det står fritt från till exempel staket, häck, bilar, postlåda.
 • På vintern när det är snö och isigt är det extra viktigt att sopkärlet står så att hämtningen kan ske så smidigt som möjligt. Skotta bort snö och sanda.
 • Locket måste gå att stänga på kärlet. Har du så mycket sopor att detta inte går, kan du lägga soppåsarna som inte får plats i en säck som du lägger ovanpå kärlet.
Placering av soptunnor

Har ditt kärl inte blivit tömt?

Om din sopor inte hämtats, kontaktar du oss. Men innan du gör det, undersök först om det kan bero på att hämtningen försvårats på något sätt. Var kärlet inte framkört eller fanns det något hinder i vägen? Om vägen där sopkärlet ska dras inte är sandad, skottad eller på annat sätt inte är framkomlig är vi inte skyldiga att tömma kärlet.

Om vi har missat att tömma ditt sopkärl och det inte beror på något som du har orsakat, så ser vi till att dina sopor blir tömda så snart som möjligt. Du behöver inte betala något extra för det.

Om du har glömt ställa ut kärlet kan du mot en kostnad beställa en extratömning.

Hämtning av hushållssopor

Kontakt

Telefon: 054-17 20 00 (växeln)
E-post: kommunteknik@forshaga.se

Vinter - kyla och snö

När det är minusgrader fryser påsarna lätt fast i sopkärlen. För att alla påsar ska följa med sopbilen, så har vi några tips!

 • Skaka om kärlet lite varje gång du går ut med en avfallspåse.
 • Peta till påsarna med ett kvastskaft eller liknande om du märker att de har fryst fast ordentligt, matavfall så som restavfall.
 • Om en påse har frusit fast på fryshyllan vid tömning är det stor risk att den står i vägen för resterande påsar att trilla ur.

Fastighetsägaren ansvarar för att ta loss eventuella fastfrusna sopor.

Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning, och du vill att sopbilen kommer en extra gång, kostar det extra.

Sommar - varmt

På sommaren drabbas en del kärl av fluglarver och det kan lukta mer från kärlet. Nedan finner du några tips där man kan få bukt eller åtminståne minska förekomsten av larver och oönskad doft.

 • Spraya ättika i påsen – det motverkat både dåligt lukt och flugor (som lägger ägg som blir larver).
 • Låt våta rester som potatisskal rinna av ordentligt innan det hamnar i matavfallspåsen. Eller varför inte – torrskala direkt i påsen!
 • Mat som luktar mycket, exempelvis fisk och skaldjur, kan läggas i en matavfallspåse som förvaras i frysen i avvaktan på att kärlet töms. Undvik att den fuktiga påsen fryser fast genom att placera den exempelvis i en skål.
 • Fyll inte påsen över nivåranden, byt i stället påse oftare.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2023-12-07