Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?
Varje år slängs tusentals ton matavfall i de vanliga soporna som går till förbränning. Matavfall är en värdefull resurs som istället för att förbrännas kan användas för att producera biogas och biogödsel. Förutom att det är bra för vår miljö blir det även billigare för er att sortera ut och lämna matavfallet i ett separat kärl, än att lämna allt som blandat avfall.
Vad kan man sortera som matavfall?
I papperspåsen ska man bara lägga matavfall. För att kunna ta hand om matavfallet och göra biogas av det är det viktigt att ingen plast eller annat avfall läggs i påsen. Några exempel på sådant som kan läggas i påsen är:
- Matrester, råa och tillagade
- Frukt- och grönsaksrester
- Ägg och bröd
- Fisk- och skaldjursrester
- Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
- Hushållspapper, mindre mängd
- Hushållspappret du använt för att torka ur fett ur stekpannan
Detta ska du inte slänga i papperspåsen:
- Häll aldrig ner flytande matavfall som soppa eller sås i påsen. Man kan alltid sila upp stora bitar av mat.
- Tuggummi
- Aska och grillkol
- Tobak, fimpar och snus
- Jord, lera och sand
- Krukväxter och trädgårdsavfall
- Hundbajs, kattsand och kutterspån
- Dammsugspåsar
- Blöjor, tvättservetter och intimskydd
- Mediciner och kemikalier
- Glasföremål och metallföremål
- Hårda och mjuka plastförpackningar
- Pappersförpackningar
- Förpackningar av papper, plast, glas och metall
- Grovavfall, farligt avfall och elektronik lämnas på återvinningscentral.