Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-07-29
Från och med 29/7 hävs bevattningsförbudet. Vattna med försiktighet även fortsättningsvis.
Förbrukningen av dricksvattnet är nu stabil och därför hävs bevattningsförbudet från och med torsdag 29 juli. Vi uppmanar alla att använda vattnet med försiktighet även i fortsättningen.
Läs mer om Från och med 29/7 hävs bevattningsförbudet. Vattna med försiktighet även fortsättningsvis.

Ventilation

Ventilationen är viktig i bostäder för att fukt ska ventileras bort och för att temperaturen ska vara lagom.

I de flesta villor finns det s.k. självdragssystem. I dessa finns inga mekaniska fläktar utan luftväxlingen sker genom att varm luft stiger uppåt och ut genom skorstenen. I ett sådant hus är det viktigt att det finns möjlighet för luften att komma in genom otätheter i fönster eller helst genom ventiler, annars sker ingen luftomsättning.

Byter du till nya fönster med ex. 3- eller 4-glas i ett hus med självdrag kan det vara lämpligt att se över ditt ventilationssystem för att undvika fuktskador och mögel pga. dålig ventilation.

Andra hus har fläktstyrd ventilation, det är då viktigt att man håller fläktar, filter och ventiler rena.

Bor du i flerfamiljshus så ska hyresvärden med jämna mellanrum låta göra en OVK (obligatorisk ventilationskontroll) för att vara säker på att ventiler, fläktar och filter fungerar som de ska. Kontrollen ska göras av ackrediterade ventilationskontrollanter.

Fryser du i din hyrda bostad ska du i första hand kontakta din hyresvärd. Får du ingen respons där kan du vända dig till miljö- och byggförvaltningen som du når via växeln 054-17 20 00. De har telefontider vardagar klockan 10-12, utom tisdagar. Du kan också mejla på: mbn@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2019-12-20