Till startsidan
Till startsidan

Ventilation

Ventilationen är viktig i bostäder för att fukt ska ventileras bort och för att temperaturen ska vara lagom.

I de flesta villor finns det så kallat självdragssystem. I dessa finns inga mekaniska fläktar utan luftväxlingen sker genom att varm luft stiger uppåt och ut genom skorstenen. I ett sådant hus är det viktigt att det finns möjlighet för luften att komma in genom otätheter i fönster eller helst genom ventiler, annars sker ingen luftomsättning.

Byter du till nya fönster med till exempel 3- eller 4-glas i ett hus med självdrag kan det vara lämpligt att se över ditt ventilationssystem för att undvika fuktskador och mögel på grund av dålig ventilation.

Andra hus har fläktstyrd ventilation, det är då viktigt att man håller fläktar, filter och ventiler rena.

Obligatorisk ventilationskontroll

Bor du i flerfamiljshus så ska hyresvärden med jämna mellanrum låta göra en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att vara säker på att ventiler, fläktar och filter fungerar som de ska. Kontrollen ska göras av ackrediterade ventilationskontrollanter.

Kontakt

Fryser du i din hyrda bostad ska du i första hand kontakta din hyresvärd. Får du ingen respons där kan du vända dig till miljö- och byggförvaltningen som du når via kommunens växel 054-17 20 00. Telefontid vardagar klockan 10-12, utom tisdagar. Du kan också skicka e-post till: mbn@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2023-01-27