Till startsidan
Till startsidan

Urinseparerande torrtoalett

Många gånger kan man utrusta sin torrtoalett med urinseparering. Fördelen med att separera urinen är att toalettavfallet blir torrare och luktar mindre.

Separerad urin ska inte ledas till bad-, disk- och tvättavloppet, eftersom BDT-avlopp inte är avsedda att ta emot den stora kvävemängd som urin utgör. Själva idén med separationstoaletter är att urinen ska tillföras växtligheten och inte belasta grundvattnet.

Grundkrav

För att installera en separationstoalett krävs att man har någonstans att sprida urinen när man har samlat upp den. För fritidshus krävs cirka 500 m2 bevuxen yta till exempel gräsmatta. Om du har en liten tomt, eller en tomt som består av berg ska du undvika en urinseparerande toalett. Det blir då svårt med avsättning för urinen. Du behöver också söka tillstånd för detta hos kommunen.

Anmäl eget omhändertagande av latrin via kommunens e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spridning

Urinen ska spädas innan den sprids. Den ska spädas i minst proportionerna 1:8, det vill säga en del urin och åtta delar vatten innan man vattnar med blandningen. Om mindre vatten används kommer det med stor sannolikhet att lukta urin. Vidare bör man undvika att sprida urin när det är solsken eller blåser. Spridning får bara ske under växtsäsong maj-september. Spridning av urinen bör inte göras mer än två gånger per år på samma plats. Det rekommenderas att det är minst en månad mellan gödsling och skörd. Sallad, bär eller annat som ska ätas rått bör inte vattnas med urin.

Förvaring

Ska fritidshuset användas under annan tid än maj till september måste urinen samlas upp i separat tank som bör förvaras nedgrävd i marken eller ställas i ett kallt utrymme för att minska risken för bakterietillväxt, jäsning och kväveförlust. För fritidshus som används vid alla årstider och där man bara vill göra en tömning per år rekommenderas en tank på en volym av minst 1 kubikmeter. Till urinseparerande toaletter som bara används på sommaren rekommenderar vi en lagringsvolym på minst 50 liter så att spridning inte ska behöva ske allt för ofta.

Fekalier

Fekalierna samlas i separat behållare eller latrinkompost. Behållaren eller komposten ska stå i minst sex månader utan påfyllning och efterkomposteras så att parasiter och sjukdomsframkallande bakterier dör.

En latrinkompost bör ha minst två fack som används växelvis. Latrinkomposten ska vara utförd i tåligt material, vara ventilerad och ha regntätt lock. Komposten ska vara tät så fåglar, råttor och flugor inte kan ta sig in och så att läckage inte kan uppstå.

Mullen kan användas som jordförbättringsmedel i trädgårdsland och rabatter.

Läs mer om latrinkompostering

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av