Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-01-15
Edebybron avstängd 15-17 januari
Från och med lunchtid fredag 15 januari kommer bron över Klarälven vid Edeby att stängas av. Preliminärt gäller detta till och med söndag 17 januari. Avstängningen är en säkerhetsåtgärd under arbetet med att försöka lösa upp den ispropp som bildats i älven. För att göra detta kommer vi att gräva i isen med hjälp av grävmaskin som står på pontoner. Isproppen är cirka 700 meter lång men inte lika tjock hela sträckan. Arbetet kommer att pågå dygnet runt.  
Läs mer om Edebybron avstängd 15-17 januari

Pilgrimsleden och Botanisk vandringsled

Vid Löved finns, den i Sverige i modern tid, första delen av den pilgrimsled mot Nidaros som följde Klarälvsdalen. Lövedsområdet är botaniskt mycket artrikt och här finns också en botanisk vandringsled.

Pilgrimsled

Leden vid Löved sträcker sig från Klarälven via Dyvelsten till Norra Hyn. För att komma förbi forsarna i Forshaga och Deje valde man förmodligen denna väg. Du hittar i fält genom att följa faluröda stolpar med pilgrimsmärket på.

Botanisk vandringsled

Lövedsområdet är mycket artrikt. Hittills har runt 360 kärlväxter noterats. Av dessa är 48 avbildade och beskrivna på de skyltar som finns uppsatta längs stigen. Du hittar i fält genom att följa små skyltar med en blomma på.

Vägbeskrivning
Från väg 62 mitt emot södra infarten till Forshaga finns en avtagsväg mot Löved. Vid gården sväng vänster, kör rakt fram till parkeringsplatsen. Den markerade leden börjar här.

Längd
Pilgrimsled: 1 kilometer.
Botanisk vandringsled: 2 kilometer.

Startplats
Från parkeringsplatsen vid Löved eller Dyvelstens flottningsmuseum.

Terräng
Lätt backig naturstig.

Övrig information
Rastplats vid Piskenshusvägen. Möjligt att ta sig söderut till fågeltornet vid Norra Hyn eller norrut mot Ätterösera.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2019-10-16


Anna Olin
kultur- och fritidssamordnare
054-172051