Till starsidan
Till starsidan

Gymnasiebiljett

Inför läsåret 22/23 kan du som är gymnasieelev och folkbokförd i Forshaga kommun välja mellan digital gymnasiebiljett och ett plastkort som gymnasiebiljett. Gymnasieelever som bor minst sex kilometer från skolan och har rätt till studiemedel kan få gymnasiebiljett (tidigare gymnasiekort) för buss och tåg. Du är berättigad till gymnasiebiljett till och med vårterminen året du fyller 20 år. När du går på gymnasiet har du rätt till gymnasiebiljett för elevresor. Du som elev väljer om du vill ha en digital gymnasiebiljett i Vämlandstrafiks app i din mobiltelefon eller ett plastkort som gymnasiebiljett.

Du ansöker du om gymnasiebiljetten via vår e-tjänst som öppnar 2022-08-01 inför höstterminen 2022. Byte mellan plastkort och digital gymnaisebiljett eller tvärtom kan göras max en gång per läsår.

För att ansöka måste du ha ett BankID, ett SäkerhetsID fungerar inte. Vårdnadshavare kan söka för sina om barnet inte har ett eget BankID. Kontakta din bank om ditt BankID inte fungerar.

När du ansökt får du ett sms när din biljett kan laddas ner till appen, den digitala biljetten aktiveras den 15 augusti.

När du ansökt om digital gymnasiebiljett kommer du att få ett sms när din biljett är klar att laddas ned. I ditt sms finns en länk där du kan ladda ned Värmlandstrafiks app till din mobil. Ansökan öppnar 1 augusti 2022

Du behöver därefter skapa ett konto i Värmlandstrafiksapp och lägga in dina uppgifter innan du kan ladda ner biljetten och aktivera den. Ta gärna del av dessa guider för att se hur du ska göra:

Byter du mobilnummer under läsåret måste du kontakta oss (se kontaktuppgifter på sidan) för att få ett nytt sms utskickat med länk till biljetten till ditt nya nummer.

Ny biljett för vårterminen
I december skickas ett nytt sms ut med länken till biljetten för VT23


Klicka här för att komma till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns möjlighet till ett fysiskt bussbiljett (plastkort) för den som önskar, denna ansökan görs i samma e-tjänst och sökande får ett mail när kortet finns att hämta i kommunhusets reception.

Handläggningstiden är upp till 14 dagar. Under tiden så betalar du dina resor till skolan själv. Du ska visa upp giltligt legitimation vid avhämtningen. Hämtar en vårdnadshavare ut busskortet ska bådas legitimation kunna uppvisas.

Klicka här för att komma till ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Din gymnasiebiljett är en värdehandling och ska behandlas som en sådan. Om du tappar bort ditt kort eller om kortet blir stulet, vänder du dig till receptionen i kommunhuset i Forshaga som spärrar ditt gamla kort och du får köpa ett nytt kort för 200 kr, du kan betala kontant eller med swish.

Du bekostar resorna till och från skolan själv tills du hämtat ditt nya kort i receptionen i kommunhuset. Mer information finns att läsa på Värmlandstrafiks hemsida.

Tänk på:

  • Din gymnasiebiljett är personligt. Det betyder att du inte får låna ut ditt kort till någon annan. Tänk på att ditt buss-/ tågkort är en värdehandling, var rädd om det.

  • Har du ansökt om inackorderingsstöd/bidrag hos kommunen eller CSN och fått det beviljat har du inte rätt till gymnasiebiljett. Du kan alltså inte få både gymnasiebiljett och inackorderingsstöd.

  • Om du inte använder din biljett, avbryter studierna, flyttar eller blir inackorderad ska du meddela detta till Forshaga kommun. Du kan annars komma att bli betalningsskyldig. Kommuen har rätt att spärra kort för elev som inte längre är folkbokförd i kommunen.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av