Till startsidan
Till startsidan

Mat på äldreboenden

Den som är äldre eller sjuk kan få problem både att laga mat och att få tillräckligt med näring. Även ett funktionsnedsättning kan göra det svårare att laga mat eller ta bort förmågan att äta själv. Därför är det viktigt att maten är näringsriktig och att den fördelas på många måltider över dagen.  

Näringsrik mat

Kostenheten planerar och tillagar två av dagens måltider, lunch och middag. När vi planerar menyn tänker vi i första hand på att maten ska smaka gott och tilltala så många som möjligt. Det är också viktigt att maten är både närings- och energirik. Även den som har sämre aptit ska få i sig tillräckligt med energi och näring för att må bra i vardagen.

Varje vardag finns två rätter att välja mellan. Berätta för personalen på boendet vilken maträtt du vill äta så beställer de den åt dig. Maten lagas av våra engagerade kockar i ett av kommunens tre tillagningskök.

Råd och riktlinjer

Livsmedelsverket har gett ut Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Riktlinjerna riktar sig till både till äldreboenden och hemtjänstverksamheter. Kommunen följer Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens råd om måltider och hur måltiderna fördelas över dagen.

Meny

Boende får ett häfte med menyn två gånger om året. Till vardags finns alltid två rätter att välja mellan, både till lunch och middag.

Skicka ett mejl till kommunteknik@forshaga.se om du vill ha aktuell meny.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av