Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Utbildning och barnomsorg

Foto: barn med stövlar hoppar  i vattenpöl

Här hittar du information om barnomsorg, skola, vuxenutbildning och yrkeshögskola i Forshaga kommun.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Utbildning och barnomsorg

 

Vad är det för läsårstider och när infaller loven?
Läsårstider för grundskolan finns att läsa på vår webbplats. Där finns även information om lov och övriga lediga dagar. Tider för skolstart och skolavslutning annonseras i förväg. 

Hur söker man barnomsorg?
Du kan söka plats i förskola tidigast 6 månader innan önskad placering och ansökan bör ha inkommit senast 4 månader innan. Det är enkelt att ansöka om barnomsorgsplats via vår e-tjänsteportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. här på webben, och inom 4 månader är du garanterad en plats på någon av våra förskolor. Mer information hittar du på ansökan, kö och placering.

Hur söker man plats på fritidshem?
Ansökan till fritidshem skall skickas in senast 2 veckor innnan barnet skall börja. Ansökan görs via vår e-tjänsteportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur avslutar jag en förskole-/fritidshemsplats
Vid uppsägning av fritidshems- och förskoleplats tillämplas 2 månaders uppsägningtid. Uppsägning görs enklast via e-tjänst. När det gäller uppsägning av fritdshemsplats SKA den sägas upp vid föräldraledighet och arbetslöshet och får behållas till kommande månadsskifte. Mer information om hittar du på sidan för fritidshem och på sidan för förskolan

Hur söker man ledigt för elev i grundskolan? Hur länge kan en elev vara borta från skolan?
Ledighet för enskilda angelägenheter kan beviljas högst tio dagar per läsår. Rektor kan bevilja ledighet mer än tio dagar, men bara om det finns synnerliga skäl för ledigheten. Under perioderna för nationella prov beviljas inga ledigheter. Blankett för ansökan om ledighet elev finns i vår e-tjänsteportal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur söker jag till Vuxenutbildningen?
Du söker till Vuxenutbildningen via e-tjänsten webbansökan. Innan du gör din ansökan rekomenderar vi att du kontaktar vår studie- och yrkesvägledare 054-17 20 49. Mer information hittar du på ansökan och antagning

När är förskolan öppen?
Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag. Öppethållandet på våra förskolor är kl 06.00-18.00. På en förskola med flera avdelningar samordnar avdelningarna öppning och stängning. Har du behov av barnomsorg på andra tider kan det finnas en möjlighet till barnomsorg vardagar klockan 05.30 – 06.00 och klockan 18.00 – 22.30. Mer information och kontaktuppgifter finns att läsa på Barnomsorg obekväm arbetstid.

Är platsen gratis när jag lämnar mitt barn 15 timmar per vecka?
Från och med skolstart det året ditt barn fyller 3 år och fram till och med 31 juli det året barnet fyller 6 år så har barnet 15 timmar gratis per vecka, så kallad allmän avgiftsfri förskola. För att placeringen skall bli avgiftsfri måste det anmälas till kommunen. Fram till dess betalar du full avgift oavsett antal timmar.  Mer information om ansökan och anmälan om allmän avgiftfri förskola kan du läsa på vår webbsida

Mitt barn går bara 15 timmar per vecka men vi får ändå räkning?
För barn 1-2 år betalar du efter taxan. För barn 3-5 år är det gratis från
och med den dagen då skolan börjar det år då barnet fyller 3 år.

Måste man jag betala under inskolningstiden, semester, när mitt barn är sjukt?
Ja, du betalar avgift 12 månader per år.

Ändras min avgift om barnets tid ändras från till exempel 40 till 30 timmar per vecka?
Nej, avgiften baserar sig på hushållets bruttoinkomst per månad oavsett antal timmar.

Vad gör jag om skolbussen inte kommer?
Har ditt barn skolskjuts och bussen inte kommer kan du ringa till Värmlandstrafiks trafikupplysning 0771-32 32 00 för att få mer information, tänk på att du måste uppge numret på skolbussen.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad:  av