Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan

Måltider i skolan

Här hittar du information om lunchen i skolan och var du kan få redan på vilken mat vi serverar. Har en elev behov av specialkost måste du som förälder/vårdnadshavare anmäla detta till skolan.

Dagens lunch

Varje dag serverar vi två varmrätter och grönsaksbuffé i skolans restaurang. Till dryck finns vatten och mjölk. Menyerna planerar vi utifrån Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan. Alla elever ska kunna äta en måltid med hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter samt få det dagliga intaget av fibrer, vitaminer och mineraler. Vår ambition är att maten ska vara klimatsmart, näringsriktig och god. Måltiderna ska vara en stund att se fram emot i lugn och trevlig miljö.

Menyn

Matsedeln hittar du på flera sätt. På webben eller som en app i mobil och läsplatta.

I mobilen eller läsplattan

På webbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lära för livet

En viktig del i måltiden du äter i skolan är att den ska hjälpa dig att skapa goda vanor. Lärarna och personalen i skolrestaurangen arbetar tillsammans för att lära dig hur du äter dig mätt på rätt sätt. Målet är att underlätta en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och elever med hänsyn till miljön och klimatet.

Mat och klimat

Man kan säga att mat som är bra för klimatet även är bra för dig. Vi förändrar våra menyer successivt för att minska klimatbelastningen och vi har nu fler klimatsmarta rätter. Dessutom har vi minskat andelen kött och ökat andelen grönsaker bland annat genom att servera fler vegetariska rätter. Varje dag serverar vi minst en vegetarisk rätt (lakto- ovo- vegetariskt). För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd. Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra.

KRAV-certifierade restauranger

Kommunens kök är KRAV-certifierade vilket innebär att minst 25 procent av de livsmedel som köps in är ekologiska. Att köpa mer ekologiska livsmedel är ett av delmålen vi har i vår kostpolicy, det är även ett nationellt miljömål. När vi handlar KRAV-märkta och ekologiska varor är det bra för naturen, djuren och människorna som producerar varorna. Det är även bra för matgästerna då det ställs höga krav på vilka tillsatser som får användas i KRAV-märkta produkter. Kommunens kök kontrolleras årligen av ett certifieringsorgan som säkerställer att vi följer reglerna.

Matsvinn

Köken arbetar aktivt med att minska matsvinnet i köket. Men matsvinn kommer inte bara från tillagningen, den mesta maten slängs faktiskt från gästerna och från mat som varit i serveringsdiskarna.

Det är viktigt att vi alla tänker efter före och tar lagom med mat från början så att man orkar äta upp. Alla får hämta mer, maten tar inte slut. Vill du hämta en omgång till får du dessutom gå före i kön, BRA VA!

Måltider i kommunens kök och serveringar

Kostenheten ansvarar för måltider inom förskola, grundskola och vård och omsorg. Vi serverar även lunch till eleverna på gymnasieskolan Forshagaakademin. Enheten har 22 kockar och biträden fördelat på fem skolkök.

Vi har två tillagningskök i kommunen. Ett finns på Lärcenter där vi lagar maten till skolor och förskolor inom Lärcenters, Skiveds och Grossbols skolområde samt till äldreboendet Lintjärn.

I Deje finns det andra tillagningsköket där personalen lagar mat till Dejeskolan, Olsäterskolan, äldreboendet Ullerudsgården och till de förskolor som finns inom Ullerud skolområde.

Låglaktos

All mat vi lagar till skolan är låglaktos. Det innebär att eleverna inte behöver lämna intyg och äta speciell mat om man är känslig för laktos.

Specialkost

Om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi ska du anmäla detta till skolan. Ett barns allergi kan förändras och därför är det viktigt att du lämnar in ansökan varje år. Är barnet glutenintolerant räcker det att lämna intyg en gång.

Blankett får du i skolan och när du fyllt i blanketten, lämnar du den till klassläraren tillsammans med ett läkarintyg som visar behovet av specialkost. Du behöver inte lämna intyg vid diabetes, vegetarisk mat eller om du inte äter griskött. Det finns alltid alternativ i utbudet av mat i buffén.

Avanmäl specialkost

Det är viktigt att avanmäla specialkosten när barnet inte är i skolan. Detta för att minska på svinn och resurser. Ring till köket innan klockan 9 på morgonen. Om specialkosten inte hämtas ut under upprepade tillfällen utan att vi fått in avanmälan gör vi bedömningen att den inte längre är aktuell och vi tar bort den för ditt barn.

Telefonnummer till köken

Dejeskolan 0552-447 31
Grossbolsskolan 054-17 22 91
Lärcenter 054-17 22 63
Olsätersskolan 0552-447 31
Skivedsskolan 054-17 22 88

Besök lunchrestaurangen

Föräldrar är välkomna att en gång per termin följa med sitt barn och äta i lunchrestaurangen utan kostnad.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2020-03-27 av

Sidan uppdaterad:

2020-03-27


Anne Hellström
kommunikatör/handläggare
054-17 20 40