Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2021-10-19
Delar av Vinkelgatan är avstäng på grund av ledningsarbeten.
Det gäller sträckan mellan Geijersgatan och Tryckerigatan. Sträckan kommer att vara avstängd under en längre tid.
Läs mer om Delar av Vinkelgatan är avstäng på grund av ledningsarbeten.

Måltider i skolan

Här hittar du information om lunchen i skolan och var du kan få redan på vilken mat vi serverar. Har en elev behov av specialkost måste du som förälder/vårdnadshavare anmäla detta till skolan.

Varje dag serverar vi två varmrätter och grönsaksbuffé i skolornas restauranger. Till dryck finns vatten och mjölk. Menyerna planerar vi utifrån Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan. Vår ambition är att maten ska vara klimatsmart, näringsriktig och god. Måltiderna ska vara en stund att se fram emot i lugn och trevlig miljö.

Menyn

Matsedeln hittar du på flera sätt. På webben eller som en app i mobil och läsplatta.

I mobilen eller läsplattan

På webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skolmjölksstöd

Kommunen får stöd från Europeiska garantifonden för jordbruket för att delvis finansiera kostnad för mjölken. Stödet betalas ut för barn i förskola och skola som regelbundet deltar i skolundervisningen.

Måltiderna i skolan ska ge den energi och näring som eleverna behöver för att växa, utvecklas och orka koncentrera sig och lära under skoldagen. Skolan har även en pedagogisk möjlighet att visa eleverna vad som är hälsosam mat, och på så sätt ge eleverna en grund för bra matvanor i framtiden.

Man kan säga att mat som är bra för klimatet även är bra för dig. Vi förändrar våra menyer successivt för att minska klimatbelastningen och vi har nu fler klimatsmarta rätter. Dessutom har vi minskat andelen kött och ökat andelen grönsaker bland annat genom att servera fler vegetariska rätter. Varje dag serverar vi minst en vegetarisk rätt (lakto- ovo-vegetariskt). För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd. Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra.

Den mesta maten som slängs i skolrestaurangerna är från gästernas tallrikar och från mat som varit i serveringsdiskarna.

Det är viktigt att alla tänker efter före och tar lagom med mat från början så att man orkar äta upp. Alla får hämta mer, maten tar inte slut. Vill du hämta en omgång till får du dessutom gå före i kön, BRA VA!

Om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi ska du ansöka om detta till skolan varje hösttermin eller när behovet uppkommer. Ett barns allergi kan förändras och därför är det viktigt att du lämnar in ny ansökan varje år. Är barnet glutenintolerant räcker det att lämna läkarintyg en gång. Ansökningsblankett får du i skolan. När du fyllt i blanketten, lämnar du den till klassläraren tillsammans med ett läkarintyg som visar behovet av specialkost.

All mat vi lagar till skolan är låglaktos. Det innebär att du som är känslig för laktos kan äta av den ordinarie maten i buffén de flesta dagar. Dagar maten innehåller mycket laktos erbjuder vi en alternativ rätt.

Föräldrar är välkomna att en gång per termin och utan kostnad äta i lunchrestaurangen tillsammans med sitt barn.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av