Till startsidan
Till startsidan

Utbildning och barnomsorg

Foto: barn med stövlar hoppar  i vattenpöl

Här hittar du information om barnomsorg, skola, vuxenutbildning och yrkeshögskola i Forshaga kommun.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Utbildning och barnomsorg

Läsårstider för grundskolan finns att läsa på vår webbplats. Där finns även information om lov och övriga lediga dagar. Tider för skolstart och skolavslutning annonseras i förväg.


Du kan söka plats i förskola tidigast 6 månader innan önskad placering och ansökan bör ha inkommit senast 4 månader innan. Det är enkelt att ansöka om barnomsorgsplats via vår e-tjänsteportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. här på webben, och inom 4 månader är du garanterad en plats på någon av våra förskolor. Mer information hittar du på ansökan, kö och placering.


Ansökan till fritidshem skall skickas in senast 2 veckor innnan barnet skall börja. Ansökan görs via vår e-tjänsteportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vid uppsägning av fritidshems- och förskoleplats tillämplas 2 månaders uppsägningtid. Uppsägning görs enklast via e-tjänst. När det gäller uppsägning av fritdshemsplats SKA den sägas upp vid föräldraledighet och arbetslöshet och får behållas till kommande månadsskifte. Mer information om hittar du på sidan för fritidshem och på sidan för förskolan


Ledighet för enskilda angelägenheter kan beviljas högst tio dagar per läsår. Rektor kan bevilja ledighet mer än tio dagar, men bara om det finns synnerliga skäl för ledigheten. Under perioderna för nationella prov beviljas inga ledigheter. Blankett för ansökan om ledighet elev finns i vår e-tjänsteportal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Du söker till Vuxenutbildningen via e-tjänsten webbansökan. Innan du gör din ansökan rekomenderar vi att du kontaktar vår studie- och yrkesvägledare 054-17 20 49. Mer information hittar du på ansökan och antagning

Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag. Öppethållandet på våra förskolor är kl 06.00-18.00. På en förskola med flera avdelningar samordnar avdelningarna öppning och stängning. Har du behov av barnomsorg på andra tider kan det finnas en möjlighet till barnomsorg vardagar klockan 05.30 – 06.00 och klockan 18.00 – 22.30. Mer information och kontaktuppgifter finns att läsa på Barnomsorg obekväm arbetstid.

Från och med skolstart det året ditt barn fyller 3 år och fram till och med 31 juli det året barnet fyller 6 år så har barnet 15 timmar gratis per vecka, så kallad allmän avgiftsfri förskola. För att placeringen skall bli avgiftsfri måste det anmälas till kommunen. Fram till dess betalar du full avgift oavsett antal timmar.  Mer information om ansökan och anmälan om allmän avgiftfri förskola kan du läsa på vår webbsida

För barn 1-2 år betalar du efter taxan. För barn 3-5 år är det gratis från och med den dagen då skolan börjar det år då barnet fyller 3 år.

Nej, avgiften baserar sig på hushållets bruttoinkomst per månad oavsett antal timmar.

Har ditt barn skolskjuts och bussen inte kommer kan du ringa till Värmlandstrafiks trafikupplysning 0771-32 32 00 för att få mer information, tänk på att du måste uppge numret på skolbussen.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad:  av