Godmansverksamhet/
socialtjänst
Det finns många fall där gode män/förvaltaren, nedan kallad ställföreträdare, har gett i uppdrag till personal vid äldreomsorgen/LSS-verksamheten att sköta huvudmannens ekonomi i olika utsträckningar. För att samarbetet ska fungera smidigt, effektivt, tryggt och rättssäkert finns det några viktiga principer att förhålla sig till:
1. Det finns inte någon lagstadgad möjlighet för förordnad ställföreträdare att sätta en annan person i sitt ställe. Godmans-/förvaltaråtagandet är personligt.
2. Ett visst utrymme finns för ställföreträdare att anlita ett bud, såsom LSS-personal, vårdpersonal, anhörig, för olika uppgifter utan att ha överlåtit sin rätt att företräda huvudmannen/brukaren.
3. Ställföreträdaren kan aldrig överlåta det övergripande ansvaret för sin verksamhet på till exempel äldreomsorgen/LSS-verksamheten/anhöriga.
4. Om godmanskapet/förvaltarskapet omfattar förvalta egendom det vill säga att sköta ekonomin, kan ställföreträdaren ge personal vid äldreomsorgen/LSS-verksamheten/anhöriga i uppdrag att köpa alldagliga saker. Det kan vara hygienartiklar, tidningar, livsmedel, frukt, tobak och så vidare till den hjälpbehövande huvudmannen/brukaren. I dessa fall bör det upprättas en skriftlig fullmakt. Social- och omsorgsnämnden har för personalen inom äldreomsorgen och LSS-verksamheten, blanketter för detta. De kallas "åtagande".
5.När godmanskapet/förvaltarskapet omfattar förvalta egendom sköter ställföreträdaren betalning av till exempel hyra, el, telefon, försäkringar, eventuella skulder, inköp av möbler, vitvaror och större inköp av kläder.