- Forshaga
- / Omsorg och hjälp
- / God man, förvaltare, förmyndare
- / Ansökan
-
Kontakt för akut hjälp
-
Trygg och säker
- Konsumentvägledning
-
Ekonomisk hjälp och rådgivning
-
God man, förvaltare, förmyndare
-
Invandring och integration
-
Familj, barn och ungdom
-
Att gifta sig
-
Hjälp i hemmet
-
Hjälpmedel och bostadsanpassning
- Hemlös
-
Resor, transporter och besök
-
Psykisk ohälsa
-
Funktionsnedsättning
-
Äldre
-
Anhöriga och frivilliga
-
Sjukvård och tandvård
- Folkhälsoarbete
- Missbruk
-
Våld och hot
-
Dödsfall och begravning
- Nära vård
Ansökan
Ansökan om en god man eller förvaltare görs till tingsrätten. Socialtjänsten eller personal på vårdinrättning kan anmäla behov till Överförmyndarkontoret.
Om personen kan få den hjälp som hen behöver på annat sätt än genom ställföreträdarskap ska det prövas först. En mindre ingripande åtgärd kan vara till exempel fullmakt eller anhörigbehörighet.
För att se vilka olika hjälpalternativ det finns kan du läsa här: Vilken hjälp finns det att få? - Forshaga
Vad kan du få hjälp med?
Hjälpen du får varierar utifrån ditt behov men målet är att skapa en så bra livskvalitet som är möjligt utifrån din ekonomiska och personliga situation.
För att se vilka olika hjälpalternativ det finns kan du läsa här: Vilken hjälp finns det att få? - Forshaga
En ställföreträdare (god man eller förvaltare) kan hjälpa dig med att bevaka din rätt, förvalta din egendom och sörja för din person. En eller flera av dessa delar kan ingå i uppdraget och ansökan görs hos tingsrätten.
Bevaka rätt
Bevaka rätt innebär att du får hjälp att bevaka dina rättigheter gentemot samhället, myndigheter, företag och privatpersoner. Ställföreträdaren ska se till att du får de insatser och ersättningar som du har rätt till och behöver. Det kan till exempel vara att ansöka om ledsagarservice, ansöka om kontaktperson, ansöka om skuldsanering eller överklaga myndighetsbeslut. Ställföreträdaren ska även bevaka din rätt vid särskilda rättshandlingar.
Förvalta egendom
Förvalta egendom innebär att ställföreträdaren ska se till att du får nytta utav dina tillgångar och att du har den levnadsstandard som dina tillgångar och livssituation tillåter. Det innebär att ställföreträdaren sköter din ekonomi, till exempelvis ser till att räkningar blir betalda och att du har fickpengar. Vid vissa åtgärder behöver ställföreträdaren överförmyndarnämndens medgivande.
Det gäller exempelvis utlåning av egendom, köp och försäljning av fastighet, köp av aktier, uttag av spärrade bankmedel.
Sörja för person
Sörja för person innebär att ställföreträdaren ska bevaka dina intressen och företräda dig i mer personliga frågor. Exempelvis se till att du har så bra levnadsvillkor som möjligt genom regelbundna besök och vara en länk mellan dig och din sociala omgivning. Det kan även vara att hjälpa dig ta beslut om boende och utbildning.
Ansök om god man eller förvaltare
Om du behöver en god man eller förvaltare kan du, eller dina anhöriga, ansöka om det hos tingsrätten. Det är sedan tingsrätten som bedömer och fattar beslut om du får en god man eller förvaltare.
För att få en god man krävs att du inte kan få hjälp på annat sätt samt att du har en kognitiv nedsättning. Om det till exempel är möjligt för dig att lämna en fullmakt till någon du har förtroende för, finns det ofta inte tillräckliga skäl för ett godmanskap.
Läs mer på Värmlands tingsrätt för att se vilken information som ska med i ansökan:
Ansök om god man - Värmlands tingsrätt (domstol.se)
Ansök om förvaltare - Värmlands tingsrätt (domstol.se)
Ansökan om godmanskap och förvaltarskap kan även göras via vår e-tjänst: Behov av god man eller förvaltare, ansökan (forshaga.se) När vi får in en ansökan skickar vi den vidare till tingsrätten.
Det är tingsrätten som fattar beslut om anordnande och upphörande av varaktiga godmanskap eller förvaltarskap. Tänk på att göra anmälan så komplett som möjligt för att handläggningstiden ska bli kortare.
Föreslå gärna någon du känner och litar på som kan utses till din gode man. Överförmyndarkontoret undersöker sedan om den personen är lämplig för uppdraget. Har du inget eget förslag föreslår vi en person som du får träffa och godkänna innan det bestäms att den personen kan utses.
Anmäl behov
Du som inte är behörig att ansöka om ställföreträdare kan ändå göra en anmälan om att någon är i behov av en god man eller förvaltare.
Anmälan görs enklast via vår e-tjänst (kräver inte Bank-id): Behov av god man eller förvaltare, anmälan (forshaga.se)
Anmälan ska innehålla följande:
- Anmälningsblankett
- Skriftligt samtycke från huvudmannen (om det är möjligt)
- Läkarintyg för godmanskap/förvaltarskap
- Social utredning
- Eventuellt förslag på god man
Överförmyndarkontoret utreder och ansöker
Det är överförmyndarkontoret som avgör om anmälan ger stöd för att det finns behov av en ställföreträdare. Om behov finns, skickar vi ansökan till tingsrätten.
För att vi ska kunna handlägga anmälan om behov av god man så fort som möjligt behövs en fullständig ansökan. Till anmälan om behov av ställföreträdare ska du bifoga en social utredning och ett läkarintyg om det är möjligt.
Den sociala utredningen bör tydligt klarlägga:
- Ekonomiska förhållanden i den utsträckning dessa är kända, t.ex. uppgifter om den enskildes inkomst och eventuellt kapital och skulder
- Bostadssituation
- Hälsotillstånd och ev. funktionshinder och hur dessa påverkar huvudmannens förmåga att självständigt bevaka sin rätt, förvalta sin ekonomi och sörja för sin person
- Social situation, kontakt med anhöriga etc.
- Hur den enskildes angelägenheter sköts idag och varför detta inte kan fortsätta
- Vad den enskilde behöver för hjälp av en god man eller förvaltare
- Varför den enskildes angelägenheter inte kan lösas på ett mindre ingripande sätt såsom: utfärdande av fullmakt, insatser från socialtjänst, bistånd av personligt ombud, bistånd i form av förmedling av egna medel m.m.
Anhöriga eller närstående som god man
En anhörig kan vara god man så länge det inte finns anledning att ifrågasätta lämpligheten.
Lagens krav på en ställföreträdare är att personen är rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Utöver det ska man vara myndig och själv inte ha förvaltare.
Överförmyndarkontoret kontrollerar alla ställföreträdare gentemot belastningsregister, socialregister och gör en kontroll av betalningsanmärkningar.
Att tänka på
Har du en anhörig eller bekant som du vill ska bli ställföreträdare för dig så kan personen uppges som förslag i ansökan. Det är dock viktigt att den som är anhörig har en inblick i vad uppdraget kommer att innebära innan personen tackar ja.
Du som har behov av god man behöver, om möjligt, samtycka till att just den föreslagna personen utses som god man.
Som ställföreträdare står man under överförmyndarnämndens tillsyn och samma regler gäller för alla oavsett om man är en anhörig eller utomstående god man. Det är viktigt att personen skiljer på vad hen gör i egenskap av anhörig och vad hen gör i egenskap av god man.
Är du god man för en en anhörig kan du inte sammanblanda ekonomin eller lägga ut för utgifter som du senare tar tillbaka. Det gäller givetvis också om du är god man för en utomstående person. Du måste alltid kunna visa vad huvudmannens pengar går till.
Läs mer om lämplighetskraven här: Intresseanmälan - bli god man eller förvaltare - Forshaga
Skillnaden mellan god man och förvaltare
En ställföreträdare kan vara god man eller förvaltare. Vad som ingår i uppdraget skiljer sig i regel inte, men det finns viktiga skillnader gällande vad huvudmannen har för rättshandlingsförmåga.
Godmanskap
Vid ett godmanskap behåller huvudmannen sin rättshandlingsförmåga och kan själv ingå olika avtal och bestämma hur pengarna ska användas. Ett godmanskap är dock ett samarbete mellan huvudmannen och den godemannen och det är viktigt att inte göra saker med tillgångarna utan att kommunicera med varandra. I viktiga frågor måste den gode mannen ha sin huvudmans samtycke innan någon åtgärd. Det gäller inte om huvudmannen tappat förmågan att ta ställning.
Förvaltarskap
Vid förvaltarskap förlorar huvudmannen sin rättshandlingsförmåga och kan i regel själv inte ingå avtal eller bestämma över sina pengar men undantag finns. För att ett förvaltarskap ska bli aktuellt måste det finnas en risk att huvudmannen utför skadliga rättshandlingar exempelvis skuldsätter sig, blir utnyttjad eller slösar bort sina pengar.
Rollkoll
På Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares webbplats finns även Rollkoll, ett material om ställföreträdarens roll samt rollfördelningen i relation till andra aktörer. Här hittar du Rollkoll
Detta ska inte en god man eller förvaltare hjälpa till med
En god man eller förvaltare ska inte hjälpa dig med praktiska sysslor. De ska till exempel inte städa, handla eller gå på bio med dig. De ska inte heller skjutsa dig till olika möten eller föra mötesanteckningar för din räkning.
En god man eller förvaltare har inte heller rätt att säga vad du vill i vårdsituationer. Om du inte kan uttrycka din vilja i vården ska närstående i första hand hjälpa till.
På Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares webbplats finns Rollkoll, ett material om ställföreträdarens roll. Där kan du läsa mer om vad en god man eller förvaltare ska och inte ska göra. Här hittar du Rollkoll
Vad kostar det?
Ställföreträdaren har rätt att få ett arvode.
Du som huvudman står i regel själv för ställföreträdarens arvode och ersättning. Det gäller om dina tillgångar överstiger 2 gånger basbeloppet eller att de skattepliktiga inkomsterna överstiger 2,65 gånger basbeloppet. Ligger du under dessa gränser står kommunen för hela eller del av arvodet.
Se aktuellt prisbasbelopp här: Prisbasbelopp (scb.se)
Arvodet sätts enligt rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR). Arvodet varierar beroende på uppdragets omfattning. Det går inte att säga på förhand vad arvodet kommer att bli. Överförmyndarnämnd i samverkan granskar den årsräkning och redogörelse som ställföreträdaren lämnar för uppdraget. Därefter bestäms arvodet.
Om du har svårt att klara att betala arvodet finns det möjlighet att ansöka om bidrag för det, till exempel merkostnadsersättning.
Sidan uppdaterad: av