Till starsidan
Till starsidan
Till starsidan
2020-02-13
Hagalundsvägen - risk för missfärgat vatten
I samband med ledningsarbeten på Hagalundsvägen finns det risk för att boende i närheten kan få missfärgat vatten.
Läs mer om Hagalundsvägen - risk för missfärgat vatten

Information för gode män eller förvaltare

För dig som redan är god man eller förvaltare finns nu den här sidan med aktuell information som berör ditt löpande uppdrag.

Här får du reda på när vi håller utbildningar, hur vi ligger till med granskningen eller annan information som du har nytta av i ditt uppdrag.


2020-01-27

Överförmyndarkontoret stängt onsdagen den 29 januari

Onsdagen den 29 januari är hela kontoret på utbildning och vår telefon-och besökstid är därför inställd. Det går som vanligt bra att lämna handlingar i kommunens brevlåda eller reception samt skicka e-post till ofn@forshaga.se

2020-01-08

Årsräkningstider!

Vi är i början av det nya året 2020 och det är dags att göra klart årsräkningen för 2019. Senast före 1 mars ska den vara innne och vi vill uppmärksamma dig på två hjälpmedel som du kan ha nytta av.

Det ena är årsräkningskvällen tisdagen den 21 januari klockan 18.00-21.00 i Folkets Hus, Forshaga.Vi går igenom hur du upprättar din årsräkning och svarar på frågor. Om du vill kan du redan nu lämna frågor att ta upp under kvällen. Kaffe med smörgås serveras. Anmäl dig via ofn@forshaga.se eller telefon 054-17 20 00.

Det andra hjälpmedlet är att titta på instruktionsfilmen nedan. I den får du tydlig hjälp med hur du ska gå till väga. Obs! Telefon- och besökstiderna som anges i filmen är ändrade till måndag-onsdag kl.10-12, torsdag kl.13-15.

 

2019-12-20

Lärororik kväll om att bli nykter och drogfri

För en tid sedan gästade Lars Boman, ordförande i Sällskapet Länkarna Karlstad överförmyndarkontorets temakväll för ställföreträdare. Lars generösa berättelse om sitt liv och vägen ur ett mångårigt missbruk till nykterhet, uppskattades stort av alla som trotsat novembermörkret och kommit för att lyssna.

Frågorna var många och Lars Boman, 57 år svarade öppenhjärtligt på dem alla. Lars berättade om den blyge och mobbade pojken han var som liten, som sökte sin identitet och kärlek. Genom att vara busig blev han sedd. Skolan försökte med allt men det hjälpte inte. Istället hamnade han till slut på ungdomsfängelse och ”lärde sig att bli kriminell”, en kriminalitet som kom att finansiera missbruket. När Lars blev pappa slutade han med drogerna men fortsatte med alkoholen och barnet omhändertogs efter några år.

Första gången han var nykter höll det i 4 fyra månader. Under den tiden hade han kvar sina gamla kompisar:

-Det funkar inte. Nyckeln är att man måste bryta med allt.

Lars var som ung placerad i olika familjehem och som vuxen på flera behandlingshem, tillfällen som han inte passade på att utnyttja. För varje gång fick han mer och mer ångest och han blev allt mer slut både fysiskt och psykiskt. Till slut kom han till ett behandlingshem i Hagfors som jobbade efter 12-stegprogrammet baserat på Minnesotamodellen. Efter att ha blivit nykter tog det ytterligare tre år av terapi och i dag har han varit nykter i 12 år.

Relationen med dottern är numera fin:

- I dag har jag fått tillbaka barnen och släkten. Men det tog 10 år för henne att våga släppa in mig. Och jag har barnbarn, ler Lars.

Lars menar att alkoholism är en dödlig sjukdom:

-Jag kan inte dricka, det går bara inte. Då dör jag. Kroppen skulle inte klara av det helt enkelt.

Länkarna spelade en central roll i Lars väg till ett liv utan missbruk. Sällskapet är och har varit en trygghet genom åren. Man har ett sjupunktsprogram och ses varje måndag eller äter lunch tillsammans varje onsdag. Samtidigt finns det möjlighet för en handfull personer att bo där om man behöver det i sitt arbete för ett drogfritt liv.

- Men alla måste lova att vara nykter när man är hos oss. Det är A och O, understryker Lars bestämt.

Länkarna finns i Karlstad och Grums men det spelar ingen roll var man bor för att ta kontakt, något som Lars välkomnade ställföreträdare att göra om man har funderingar. Det är en opolitisk, icke-religiös frivilligorganisation som står öppen för alla som vill komma ifrån sitt missbruk. På frågan vad man ska göra om man har en huvudman som är missbrukare svarade Lars:

-Det är viktigt att fånga upp ensamma människor!

Samtidigt förklarade Lars att det är svårt att hjälpa en människa som inte är seriös i sin vilja att sluta.

Förutom Lars Boman medverkade även Sven-Erik Persson, Föreningen Värmlands frivilliga samhällsarbetare som informerade om föreningen. Vi från kontoret informerade om vad som är på gång under 2020.

Lars Boman

Lars Boman

2019-11-15

Anmäl dig till Temakväll för ställföreträdare den 27 november

Våra informationskvällar med olika teman brukar vara uppskattade och välbesökta av våra sällföreträdare. Den här gången har vi bjudit in Sällskapet Länkarna Karlstad. Förutom deras presentation om att utifrån sina egna erfarenheter, hjälpa andra människor med alkoholproblem till ett nyktert liv, informerar kontoret om vad som är på gång. Föreningen frivilliga samhällsarbetare finns också på plats för att berätta om sin verksamhet.

När: 27 november klockan 18-20

Plats: Folkets Hus, Vinkelgatan 18, Forshaga

Vi bjuder på kaffe/te och smörgås i pausen. Om du har särskilda behov gällande smörgåsen, informera oss om det när du anmäler dig.

Anmäl dig via e-post: ofn@forshaga.se eller telefon: 054-17 20 00

 

2019-08-23

Granskningsläget 2019

Vid dagens datum har vi granskat klart 98 % av alla årsräkningar för 2018. För att minska antalet telefonsamtal med frågor om granskningsläget, fortsätter vi att uppdatera dig varannan vecka på den här sida.

Överförmyndarverksamheten har tyvärr ingen möjlighet att informera om när just din årsräkning, kommer att vara färdiggranskad.

2019-05-08

Torsdagen den 9 maj är Överförmyndarkontoret stängt

Överförmyndarkontoret är på utbildning under torsdagen den 9 maj och vår ordinarie telefon-och besökstid är därför inställd. Det går som vanligt bra att skicka e-post till adressen ofn@forshaga.se och lämna handlingar i receptionen eller i kommunens postslåda.

 

2019-05-06

Tillfällig begränsning av telefon- och besökstiden

Från och med den här veckan och fram till och med den 30 juni 2019, är vår telefon- och besökstid begränsad på grund av granskning och arvodering. Under perioden gäller följande tider; måndag och tisdag kl.10-12 samt torsdag kl.13-15.

 

2019-04-30

Inför Europaparlamentsvalet -EU-valet, den 26 maj 2019

Om det är det är din huvudmans vilja att rösta i EU-valet söndagen den 26 maj, ska han eller hon ha möjlighet till det. Vi påminner därför om att du som god man/förvaltare, ska se till att din huvudman har tillgång till sitt röstkort. Kom ihåg att personer med såväl god man som förvaltare har rösträtt.

 

2019-04-25

Utbildningskväll tisdagen den 7 maj

Våra utbildningskvällar brukar vara uppskattade. Denna gång är rubrikerna Drogmissbruk och Budget- och skuldrådgivning. 

Du får lyssna på och ställa frågor till drogterapeuter om drogmissbruk och hur de arbetar med personer med missbruksproblem. Budget-och skuldrådgivarna berättar om sin verksamhet och svarar på frågor om hur man kan gå till väga för att hjälpa personer med ekonomiska svårigheter. Vi bjuder på kaffe och smörgås i pausen, samtidigt som du får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra gode män/förvaltare. 

Anmäl dig genom att mejla ofn@forshaga.se eller ringa 054-17 20 00.

Lokal: Folkets Hus, Forshaga

Tid: Tisdagen den 7 maj kl.18.00-21.00

Välkommen!

 

2019-04-30

Granskningsläget 2019

Vid dagens datum har vi granskat 72% av alla årsräkningar för 2018. För att minska antalet telefonsamtal med frågor om granskningsläget, fortsätter vi att uppdatera dig varannan vecka på den här sida.

Överförmyndarverksamheten har tyvärr ingen möjlighet att informera om när just din årsräkning, kommer att vara färdiggranskad.

 

2019-01-25

Tips i granskningstider

Om du scrollar längre ned på den här sidan, finner du vår instruktionsfilm om hur du gör en årsredovisning.

 

2018-12-17

Överförmyndarkontoret ändrar telefon-och besökstid

Från och med den 2 januari 2019 kommer överförmyndarkontoret att ha nya telefon- och besökstider. De nya tiderna är måndag-onsdag klockan 10-12 och torsdag klockan 13-15. 

 

2018-10-15

Torsdagen den 18 oktober är Överförmyndarkontoret stängt

Överförmyndarkontoret är på utbildning under torsdagen den 18 oktober och vår ordinarie telefon-och besökstid är därför inställd. Det går som vanligt bra att skicka e-post till adressen ofn@forshaga.se och lämna handlingar i receptionen eller i kommunens postslåda.

 

 2018-08-20

Inför valet 9 september 2018

Vi påminner om att du som god man/förvaltare ska se till att din huvudman har tillgång till sitt röstkort, för att ha möjlighet att rösta om det är dennes vilja. Kom ihåg att personer med såväl god man som förvaltare har rösträtt.

 

2018-06-04

Granskningläget

Vid dagens datum har vi granskat 78% av alla årsräkningar. För att minska antalet telefonsamtal med frågor om granskningsläget fortsätter vi att uppdatera dig varannan vecka på den här sida. Vi ligger efter framförallt på grund av att kontoret drabbades hårt av influensan i februari.

Överförmyndarverksamheten har tyvärr ingen möjlighet att informera om när just din årsräkning kommer att vara färdiggranskad.

 

2018-04-20

Välbesökt utbildningskväll med temat neuropsykiatriska diagnoser

Hur många är normala här, undrade Lennart Lindkvist, psykolog när han föreläste på temat neuropsykiatriska diagnoser. Frågan blev hängande lite i luften men föredragshållaren kunde desto bättre besvara alla frågor som ställdes till honom under kvällen.

Överförmyndarnämnd i samverkan inbjuder regelbundet till utbildningskvällar. Utbildningarna är uppskattade. Denna gång deltog ett 40-tal som var intresserade av att lära sig mer om autismspektrat där även den tidigare diagnosen Aspberger numera ingår samt ADHD, ADD, tvångssyndrom och Tourettes syndrom. Lennart Lindqvist bjöd på ett pedagogiskt föredrag, där teori och fakta blandades med egna upplevda erfarenheter från hans yrkesbana som psykolog och livet med sonen Alexanders ADHD och autistiska drag. Han berättade om bakgrunden till hans engagemang, hur de olika diagnoserna definieras, orsaksfaktorer, svårigheter som diagnoserna medför och hur vi i praktiken bäst bemöter olika beteenden. Lennart Lindkvist liknade diagnoserna vid ett isberg. Beteendet visar sig ovanför ytan och funktionsnedsättningen finns under ytan som ett annorlunda sätt att tolka omgivningen. Föredraget var lärorikt och uppskattades stort av åhörarna.

 

2018-03-28

Tillfälligt ändrade telefon- och besökstider -uppdatering

Under perioden 3 april - 25 juni 2018 kommer våra telefon- och besökstider vara helgfria vardagar måndag, tisdag, torsdag klockan 10-12. Begränsningen beror på tillfällig hög arbetsbelastning i samband med granskning av årsräkningar.

 

2018-03-06

Vi har släppt en film om hur man gör en årsredovisning.


Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: 2020-01-27 av

Sidan uppdaterad:

2020-01-27