- Forshaga
- / Omsorg och hjälp
- / God man, förvaltare, förmyndare
- / Du som har en god man eller förvaltare
-
Kontakt för akut hjälp
-
Trygg och säker
- Konsumentvägledning
-
Ekonomisk hjälp och rådgivning
-
God man, förvaltare, förmyndare
-
Invandring och integration
-
Familj, barn och ungdom
-
Att gifta sig
-
Hjälp i hemmet
-
Hjälpmedel och bostadsanpassning
- Hemlös
-
Resor, transporter och besök
-
Psykisk ohälsa
-
Funktionsnedsättning
-
Äldre
-
Anhöriga och frivilliga
-
Sjukvård och tandvård
- Folkhälsoarbete
- Missbruk
-
Våld och hot
-
Dödsfall och begravning
- Nära vård
Du som har en god man eller förvaltare
En god man eller en förvaltare företräder dig som behöver hjälp med att bevaka dina juridiska, ekonomiska och personliga intressen. Det kan till exempel vara att se till att dina räkningar blir betalda, att du har ett bra boende och att du får de insatser och bidrag som du har rätt till och behöver.
Vad ska en god man eller förvaltare göra?
Hjälpen du får varierar utifrån ditt behov men målet är att skapa en så bra livskvalitet som är möjligt utifrån din ekonomiska och personliga situation. Ställföreträdaren (gode mannen eller förvaltaren) kan hjälpa dig med att bevaka din rätt, förvalta din egendom och sörja för din person. En eller flera av dessa delar kan ingå i ett godmanskap eller förvaltarskap.
Bevaka rätt
Bevaka rätt innebär att du får hjälp att bevaka dina rättigheter gentemot samhället, myndigheter, företag och privatpersoner. Ställföreträdaren ska se till att du får de insatser och ersättningar som du har rätt till och behöver. Det kan till exempel vara att ansöka om ledsagarservice, ansöka om kontaktperson, ansöka om skuldsanering eller överklaga myndighetsbeslut. Ställföreträdaren ska även bevaka din rätt vid särskilda rättshandlingar.
Förvalta egendom
Förvalta egendom innebär att ställföreträdaren ska se till att du får nytta utav dina tillgångar och att du har den levnadsstandard som dina tillgångar och livssituation tillåter. Det innebär att ställföreträdaren sköter din ekonomi, till exempelvis ser till att räkningar blir betalda och att du har fickpengar.
Vid vissa åtgärder behöver ställföreträdaren överförmyndarnämndens medgivande. Det gäller exempelvis utlåning av egendom, köp och försäljning av fastighet, köp av aktier, uttag av spärrade bankmedel.
Sörja för person
Sörja för person innebär att ställföreträdaren ska bevaka dina intressen och företräda dig i mer personliga frågor. Exempelvis se till att du har så bra levnadsvillkor som möjligt genom regelbundna besök och vara en länk mellan dig och din sociala omgivning. Det kan även vara att hjälpa dig ta beslut om boende och utbildning.
Vad ingår inte i uppdraget?
En ställföreträdare ska inte utföra praktiska sysslor. Nedan följer några exempel med information om vem som i stället ska utföra uppgiften. Det är däremot gode mannens eller förvaltarens uppgift att ansöka om insatsen då det faller inom bevaka rätt eller sörja för person.
Hämta ut mediciner
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Städa, vattna blommor, hänga upp gardiner
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Promenera, gå på bio, fika
Anhörig, kontaktperson, ledsagare, personlig assistent.
Påminna om möten, motivera att söka jobb
Anhöriga, kontaktperson, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Följa med till läkare
Anhöriga, kontaktperson, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent. Även ledsagare kan i vissa fall följa med till läkare.
Handla
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Klä på, äta, sköta hygien
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Skillnaden mellan en god man och en förvaltare
God man
En god man kan ge goda råd och förslag, men det är du som huvudman som själv tar besluten. Du som har hjälp av en god man har fortfarande rätt att fatta egna beslut och du får själv skriva under avtal och bestämma över dina pengar. En god man ska vara överens med dig innan han eller hon gör ett ärende åt dig. Därför är det viktigt att du och din gode man noga diskuterar dina önskemål och behov av hjälp och stöd. En god man gör sitt uppdrag på sin fritid, när han eller hon inte arbetar. Det är viktigt att du och din gode man bestämmer när och hur ni ska hålla kontakten med varandra.
Förvaltare
En förvaltare har rätt att ensam ha hand om din egendom och att representera dig i ärenden som har med dig och din egendom att göra. Förvaltaren behöver inte ha ditt sametycke till rättshandlingar. Det är tingsrätten som beslutar om du ska ha en förvaltare. Tingsrätten utser bara en förvaltare i undantagsfall och för personer som inte kan ta hand om sig själva eller sin egendom.
Vad kostar det?
Du som huvudman står i regel själv för ställföreträdarens arvode och ersättning. För att du ska stå för arvodet krävs att dina tillgångar överstiger 2 gånger basbeloppet eller att de skattepliktiga inkomsterna överstiger 2,65 gånger basbeloppet. Ligger du under gränserna står kommunen för arvodet. Det kan även bli delad kostnad om du överstiger gränserna men det inte täcker hela arvodet.
Se aktuellt prisbasbelopp här: Prisbasbelopp (scb.se)
Arvodet sätts enligt rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR). Arvodet varierar beroende på uppdragets omfattning. Det går inte att säga på förhand vad arvodet kommer att bli. Överförmyndarnämnd i samverkan granskar den årsräkning och redogörelse som ställföreträdaren lämnar för uppdraget. Därefter bestäms arvodet.
Om du har svårt att klara att betala ersättningen finns det möjlighet att ansöka om bidrag för det.
Oavsett om du eller kommunen ska betala, kommer utbetalningen till ställföreträdaren ske via Forshaga kommun. Om du ska stå för hela eller delar av arvodet kommer du sedan få en faktura motsvarande arvodet. Denna faktura går att delbetala vid behov.
Ändrat behov av hjälp
Ibland kan det inträffa att behovet av hjälp minskar eller ökar. Det kan även vara så att du inte längre behöver en god man eller förvaltare. Då kan du och din ställföreträdare prata om detta och tillsammans göra en ansökan till tingsrätten om att godmanskapet eller förvaltarskapet ska upphöra. Du kan givetvis även ansöka om detta på egen hand.
Ändring av godmanskap
Minskat behov av hjälp
Om du inte längre behöver lika mycket hjälp från din gode man, kan du eller dina närmast anhöriga ansöka om att godmanskapet begränsas. Det betyder att den del du inte längre behöver hjälp med tas bort.
Ökat behov av hjälp
Om ditt behov av hjälp har ökat kan du eller dina närmast anhöriga ansöka om att godmanskapet för dig utökas. Det betyder att en uppdragsdel läggs till.
Upphörande av godmanskap
Ett godmanskap ska bara finnas så länge behovet finns. Behöver du inte längre hjälp av en god man kan du ansöka om att det ska upphöra. Du ska skicka din ansökan direkt till tingsrätten som fattar beslutet om upphörande. Vi får yttra oss om upphörande innan de fattar sitt beslut.
Om ett godmanskap har anordnats för en person som enligt läkare inte förstår vad saken gäller, är det dock inte självklart att godmanskapet kan upphöra. Ett nytt läkarintyg som styrker att hälsan förbättrats kan då behövas.
Ändring av förvaltarskap
Minskat behov av hjälp
Om du tycker att du inte längre behöver lika mycket hjälp från din förvaltare, kan du eller dina närmast anhöriga ansöka om att förvaltarskapet begränsas. Det betyder att den del du inte längre behöver hjälp med tas bort. Din ansökan behöver kompletteras med ett läkarintyg där läkaren skriver att ditt hjälpbehov har minskat.
Ökat behov av hjälp
Om ditt behov av hjälp har ökat kan du eller dina närmast anhöriga ansöka om att förvaltarskapet för dig utökas. Det betyder att en uppdragsdel läggs till. Din ansökan behöver kompletteras med ett läkarintyg där läkaren skriver att ditt hjälpbehov har ökat.
Upphörande av förvaltarskap
Ett förvaltarskap ska bara finnas så länge det behövs. Eftersom förvaltarskap inte är frivilligt och samtycke inte krävs för att det ska anordnas räcker det inte att du vill att det ska upphöra. För att ett förvaltarskap ska kunna upphöra krävs att läkare intygar att du inte längre behöver en förvaltare. Det intyget ska du skicka in till tingsrätten tillsammans med din ansökan om upphörande.
Skicka ansökan till tingsrätten
Oavsett om hjälpbehovet ändrats eller om du vill att det ska upphöra är det till tingsrätten du skickar din ansökan.
Skriv ett brev till tingsrätten och skicka in det antingen via e-post eller vanlig post:
- Ange namn och personnummer i brevet.
- Skriv att du vill att uppdraget ska minskas, utökas eller upphöra.
- Bifoga läkarintyg om det gäller förvaltarskap.
Adressen till tingsrätten är:
Värmlands tingsrätt
Box 188
651 05 Karlstad
E-postadress: varmlands.tingsratt@dom.se
Ställföreträdaren åker på semester eller blir sjuk
En god man eller förvaltare kan självklart åka på semesterresor, men har fullt ansvar för dig som behöver hjälp även under semestern. Det innebär att den gode mannen eller förvaltaren behöver förbereda vissa praktiska saker innan hen åker bort. Detsamma gäller om hen blir sjuk.
Om den gode mannen eller förvaltaren på grund av semester eller sjukdom ska vara borta bör hen exempelvis:
- underrätta dig, dina anhöriga och professionella nätverk
- se till att du har fickpengar
- se till att dina räkningar kommer att betalas.
Vad händer om din gode man eller förvaltare avlider?
Så snart vi får veta att din gode man eller förvaltare avlidit börjar vi att leta efter en person som vill ta över uppdraget. Vi gör vårt allra bästa för att en ny person ska kunna ta över så snart som möjligt, men många gånger kan tidsglappet tyvärr bli mer än en vecka innan någon ny person utses.
Om du får ett akut behov av hjälp, vänder du dig till socialtjänsten i din kommun.
Klagomål och byte
Vi har tillsyn över ställföreträdare, det vill säga gode män och förvaltare. I vår tillsyn ingår att vi granskar hur din ställföreträdare förvaltar din egendom och i övrigt sköter sitt uppdrag. För att vi ska få veta hur ställföreträdaren sköter sitt uppdrag är vi beroende av att få information från dig eller personer som kommer i kontakt med både dig och din ställföreträdare.
Prata med din ställföreträdare
Om du har synpunkter på hur din ställföreträdare sköter sitt uppdrag rekommenderar vi dig att i första hand ta kontakt med ställföreträdaren för att gemensamt hitta en lösning. Kommer ni inte fram till någon lösning kan du i andra hand vända dig till oss på överförmyndarkontoret.
Skicka skriftligt klagomål till överförmyndarkontoret
För att överförmyndarkontoret ska kunna utreda ditt klagomål bör du skicka in en skrivelse till oss. I brevet måste du uppge ditt namn och beskriva med egna ord vad du anser inte fungerar i uppdraget. Det är viktigt att du tar upp konkreta exempel på vad ditt klagomål rör, så att din ställföreträdare kan förklara och bemöta dina synpunkter. Kom ihåg att underteckna ditt brev. Lämna gärna kontaktuppgifter om vi behöver komma i kontakt med dig.
Vi skickar sedan en kopia av skrivelsen till din gode man eller förvaltare för att ge hen möjlighet att yttra sig. När svaret kommit in till oss beslutas om någon åtgärd behöver vidtas.
Om vår utredning av ditt klagomål visar att ställföreträdaren är olämplig att vara kvar i uppdraget är det vi som fattar beslut om byte av ställföreträdare. Om vi kommer fram till att ställföreträdaren inte är olämplig kommer vi att avskriva ditt klagomål från vidare handläggning.
Begäran om byte och lämna klagomål kan göras via vår e-tjänst (dessa kräver bank-ID):
Byte av god man eller förvaltare, ansökan (forshaga.se)
Klagomål Överförmyndarnämnd i samverkan (forshaga.se)
Det går även att skicka in din skrivelse till oss via post eller mejl.
Här finns våra kontaktuppgifter:
Kontaktuppgifter och öppettider - Forshaga
Vad händer om din gode man eller förvaltare avlider?
Så snart vi får veta att din gode man eller förvaltare avlidit börjar vi att leta efter en person som vill ta över uppdraget. Vi gör vårt allra bästa för att en ny person ska kunna ta över så snart som möjligt, men många gånger kan tidsglappet tyvärr bli mer än en vecka innan någon ny person utses.
Om du får ett akut behov av hjälp, vänder du dig till socialtjänsten i din kommun.
Sidan uppdaterad: av