Till startsidan
Till startsidan
2024-09-12
Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.
Läs mer om Brorenovering i Deje, begränsad framkomlighet, del av Älvdalsvägen under vecka 38-42.

Medförmyndare

När en förälder av olika skäl inte kan ta hand om sitt barns ekonomi på ett lämpligt sätt så utser tingsrätten en medförmyndare.

Du som medförmyndare har som uppdrag att:

  • se till att barnets pengar används för barnets bästa
  • företräda barnet vid till exempel öppnande av bankkonto
  • företräda barnet vid inköp av varor som inte täcks av barnets fickpengar
  • ansöka om olika former av ersättningar eller bidrag, till exempel studiebidrag

Som medförmyndare har du samma skyldighet att redovisa som ställföreträdare för vuxna har. Läs mer om redovisning här: Redovisning, granskning och arvode - Forshaga

Vid uppstart:

  • Ditt registerutdrag är bevis för att du är medförmyndare, det tar du med till banken och visar upp
  • När du är på banken ska du se till att barnets konton förses med överförmyndarspärr. Det är endast ett konto för löpande utgifter som inte ska ha spärr.
  • Du ska lämna in en tillgångsförteckning över barnets tillgångar. I samband med det lämnar du också in bevis på att barnets konton är spärrade.
  • Du får aldrig blanda ihop din egen ekonomi med barnets ekonomi

Vid omplacering och uttag av barnets spärrade pengar krävs samtycke från överförmyndarnämnden.Du skickar då in en ansökan till överförmyndarnämnden och om ansökan godkänns tar du med beslutet till banken. Tänk på att beslutet gäller under en begränsad period.

Om barnet fyllt 16 år och har ett arbete, bestämmer hen själv över den inkomsten.

Vissa pengar som barn får ska enligt lag sättas in på bankkonto som försetts med överförmyndarspärr. Det innebär att du som medförmyndare inte kan ta ut pengarna utan samtycke från överförmyndarnämnden.

Detsamma gäller om tingsrätten eller överförmyndarnämnden har beslutat att någon annan än föräldern ska ansvara för barnets ekonomi.

Du kan ansöka om uttagstillstånd via vår e-tjänst: Omsorg och hjälp (forshaga.se)

Signera med BankID och bifoga underlag på vad som ska köpas. Det ska också framgå hur mycket det kostar. Har barnet fyllt 16 år ska också barnet samtycka.Om samtycke beviljas får du ett beslut om detta hemskickat och du har då möjlighet att göra uttag och inköp från kontot.

Större inköp

Gäller det ett större inköp som exempelvis en A-traktor behöver du även lämna uppgifter om vem som kommer stå för framtida kostnader. Det kan exempelvis vara kostnader för reparationer, nya däck och bensin. Observera också att barnet ska stå som registrerad ägare eller delägare av fordonet om det köps för barnets pengar.

Efter inköpet

När inköpet gjorts ska kvitto skickas in för att styrka inköpet. Har inte hela summan använts ska återstående belopp sättas tillbaka på barnets konto. Underlag på det ska också bifogas.Redovisas inte inköp kan inte heller nya uttagstillstånd beviljas.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-07-09