Påbörja ett nytt uppdrag
När du påbörjar ett nytt uppdrag behöver du skapa dig en överblick över det. Det kan exempelvis vara att ta reda på vilka inkomster respektive utgifter huvudmannen har.
När börjar uppdraget?
Du kan börja utföra ditt uppdrag direkt när tingsrätten eller överförmyndarnämnden har beslutat om att du ska förordnas för uppdraget. Innan dess är du inte behörig att göra något för huvudmannens räkning. Ett beslut om godmanskap eller förvaltarskap gäller omedelbart och du ska därför inte vänta in någon överklagandetid.
Det här ska du göra när du får ett uppdrag
Vid byte
Som god man eller förvaltare har man tillgång till en mängd uppgifter om sin huvudmans ekonomi och personliga förhållanden. Din företrädare ska lämna över den information och de handlingar (kopior) som behövs för att du som tar över uppdraget ska kunna fortsätta sköta uppdraget.
Du behöver inte allt utan bara det som din företrädare bedömer är relevant. Det kan vara kontaktuppgifter till anhöriga, boende, vårdpersonal. Information från bank, Försäkringskassan, etc.
Om du har tagit över ett uppdrag kommer överförmyndarkontoret att skicka ut kopior på redovisningshandlingar till dig för granskning enligt föräldrabalken 16 kap 8 §. Överförmyndarkontoret har redan granskat handlingarna men en ny ställföreträdare ska alltid få möjlighet att granska dessa.
Helt nytt uppdrag - boka en träff med din huvudman
Vid träffen bör du berätta om ditt uppdrag och andras ansvar samt vad som kommer hända den närmaste tiden. Diskutera hur du och din huvudman bäst kan samarbeta och vad som ska ingå i uppdraget, kom även överens om var och hur ofta ni ska träffas, det bör vara minst 1 besök/månad om uppdraget omfattar delen sörja för person. Utred också vilka omedelbara behov din huvudman har vad gäller till exempel kontaktperson, hemtjänst, boendestöd mm.
Om du inte kan fråga huvudmannen själv kan du exempelvis fråga vårdpersonal eller grannar.
Se även över om du behöver kontakta:
- socialtjänst
- handläggare LSS
- biståndshandläggare
- hemtjänst
- boendestödjare
- kontaktperson
Om din huvudman bor på ett vårdboende behöver du boka in ett möte där. Du och personalen kan då presentera er och diskutera praktiska frågor, som exempelvis huvudmannens kostnader för det löpande uppehället. Se även över övriga kontakter med vården.
Boka tid hos banken
Det kan dröja innan du får en tid så boka detta så snart du vet vilken bank huvudmannen har. På mötet visar du ditt registerutdrag så att de kan notera att du är god man eller förvaltare.
Vi har sammanställt en punktlista som kan underlätta för dig att få med alla
uppgifter och underlag som behövs från banken. Dessa uppgifter använder du sedan för att lämna in en förteckning.
- Fråga efter saldobesked på samtliga tillgångar/konton och skulder per förordnandedagen. Det är det datum som står på ditt registerutdrag.
- Meddela att du som ställföreträdare ska betala räkningar från ett transaktionskonto och ska därför ha tillgång till det kontot.
- Kan huvudmannen hantera ett bankkort själv ska ett separat ”fickpengskonto” öppnas för detta ändamål, om ett sådant inte redan finns.
- Meddela banken att samtliga konton, förutom transaktionskontot, ska förses med överförmyndarspärr. Begär att få underlag som visar vilka konton som har överförmyndarspärr samt vem som har dispositionsrätt till dem.
Frågor som kan vara bra att fundera över innan du kontaktar banken:
- Vilket konto ska jag kunna betala räkningar ifrån?
- Hur vill jag kunna betala räkningarna?
- Behöver jag ett bankkort?
- Ska några stående överföringar läggas upp?
Information om bankfrågor
Svenska Bankföreningen har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner samt Svensk Värdepappersmarknad tagit fram en fördjupad informationsbroschyr.
Här kan du läsa den: Bankfrågor för ställföreträdare för barn och vuxna.
Registerutdrag
Registerutdraget är beviset för att du är god man eller förvaltare för din huvudman. Här står vilka delar som ingår i ditt uppdrag och när det startade.
Spara registerutdraget i original för att kunna visa upp. Personer eller myndigheter som efterfrågar att få se registerutdraget kan få en kopia (i vissa fall vill de ha ett original).
Om ditt uppdrag löper på i många år kan det ibland uppstå behov av ett förnyat registerutdrag. Kontakta oss och be om ett nytt i så fall.
Registerutdrag till Pensionsmyndighet och Försäkringskassan
Försäkringskassan och Pensionsmyndighetens utbetalningar betalas ut per myndighet. Huvudmän som har pensionsförmåner från Pensionsmyndigheten och samtidigt en månatlig ersättning från Försäkringskassan får två separata utbetalningar. Detta innebär att huvudmannens skatteavdrag och övriga avdrag kommer att ske på respektive betalning.
Som ställföreträdare måste du därför skicka ditt registerutdrag till den myndighet som betalar ut ersättning till huvudmannen. Om huvudmannen har ersättning från båda myndigheterna ska du skicka registerutdraget till både Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.
Du skickar registerutdraget till:
- Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund
- Pensionsmyndigheten, 106 44 Stockholm
Post och försäkring
Särskild postadress
Du kan, med huvudmannens samtycke, anmäla särskild postadress hos Skatteverkat för att huvudmannens post ska nå dig i tid och inte komma bort. Gör ingen adressändring eftersom huvudmannen ska vara folkbokförd på den adress där han eller hon bor. Gör heller ingen eftersändning av huvudmannens post.
Den särskilda postadressen registreras som ett komplement till bostadsadressen i folkbokföringen och påverkar inte huvudmannens folkbokföringsadress.
Den särskilda postadressen används av de myndigheter och företag som uppdaterar sina register mot folkbokföringen. Det gäller exempelvis Migrationsverket, Försäkringskassan, Lantmäteriet, Transportstyrelsen, Centrala Studiestödsnämnden, Pensionsmyndigheten, kommuner och regioner.
Du måste själv meddela övriga myndigheter och företag. Vanliga brev går fortfarande till huvudmannens vistelseadress.
Du kan inte få huvudmannens post till din digitala brevlåda
Den särskilda postadress som du registrerar hos Skatteverket kopplas till huvudmannens personnummer och folkbokföringsuppgifter.
Det finns tjänster som erbjuder digitala brevlådor, där man får sin egen myndighetspost digitalt. Dessa tjänster är ofta kopplat till ditt personnummer och inloggning sker med ditt Bank-ID. När det är kopplat till ditt eget personnummer går det inte att få huvudmannens myndighetspost till ditt eget konto.
Kivra erbjuder delad brevlåda
Delad brevlåda innebär att du som ställföreträdare kan ta del av huvudmannens digitala post. Med tillgång till huvudmannens Kivra kan du göra inbetalningar och se till att inget missas. Det är helt gratis men ni behöver ha ett varsitt Kivra-konto och huvudmannen måste tillåta delningen.
Här kan du läsa mer om delad brevlåda: Delad brevlåda - hantera digital post tillsammans i Kivra
Huvudmannens försäkringar
Kontrollera att din huvudman har en hemförsäkring och eventuellt en olycksfallsförsäkring, samt att de stämmer med din huvudmans behov. En flytt till ett mindre boende kan till exempel göra att omfattningen av din huvudmans hemförsäkring behöver ändras. Om huvudmannen inte har någon hemförsäkring bör du hjälpa personen att teckna en. Motsätter sig huvudmannen detta är det bra att få det skriftligt bekräftat av huvudmannen.
Kontostruktur
Ett öppet transaktionskonto
Som ställföreträdare ska du enligt lag fritt kunna hantera de tillgångar som behövs för att kunna sköta den löpande ekonomin. Det innebär att du har tillgång till och använder dig av ett av huvudmannens bankkonton, ett så kallat transaktionskonto. Detta konto är det som du är redovisningsskyldig för i års- och sluträkning.
Du ser till att huvudmannens inkomster styrs in på detta konto och det är härifrån som du betalar räkningar och gör andra nödvändiga uttag. Du är skyldig att kunna styrka med underlag allt som sker på det här kontot.
Om huvudmannen har tagit ut pengar från transaktionskontot, måste du kunna styrka detta med en skriftlig kvittens från huvudmannen eller med underlag från bank.
Det ska inte finnas mer pengar på detta konto än vad som behövs för att betala de vanligtvis återkommande kostnaderna som exempelvis hyra, el, telefon och medicin. En riktlinje är att inte överskrida cirka 25 000 kronor på transaktionskontot. Om huvudmannen har mer pengar ska dessa sättas in på ett konto med överförmyndarspärr.
Överförmyndarspärrade konton
Alla huvudmannens bankkonton, utöver det öppna transaktionskontot, ska ha en överförmyndarspärr.
Det innebär följande:
- Du kan inte ta ut pengar från ett spärrat konto utan samtycke från överförmyndarnämnden.
- Spärren gäller inte mot huvudmannen. Om huvudmannen står under ett godmanskap har denne rätt att ta ut pengar från samtliga sina konton.
Om huvudmannen står under förvaltarskap får denne endast ta ut pengar från det konto som förvaltaren har godkänt. Det är alltså inte spärren som styr vilket konto en huvudman med förvaltare kan använda. - Du ska kontrollera med huvudmannens bank eller banker att alla bankkonton, utom transaktionskontot, är överförmyndarspärrat.
Observera att även överförmyndarspärrade konton ingår i ditt uppdrag att förvalta precis som transaktionskontot, om inget annat har angetts i beslutet om godmanskap eller förvaltarskap. Oavsett om ett konto är öppet eller spärrat har du ett ansvar att se över hur tillgångarna är placerade och vad som sker på dessa konton.
Uttagsmedgivande
Om du behöver använda pengar som finns på ett spärrat konto behöver du ha ett uttagsmedgivande från överförmyndarkontoret. Detta ansöker du om via vår e-tjänst: Uttag från huvudmans spärrade konto, ansökan om samtycke
Tänk på att ett uttagsmedgivande betyder att du kan ta ut pengarna från det överförmyndarspärrade kontot eller till exempel flytta dem till transaktionskontot. Hjälper du huvudmannen att köpa något för pengarna ska du kunna uppvisa kvitto för överförmydaren.
Du behöver inget tillstånd för att flytta pengar mellan två spärrade konton. Banken kräver ibland att du uppvisar överförmyndarens tillstånd för detta men det är inte ett tillstånd överförmyndaren kan ge då du som ställföreträdare har rätt att göra detta. Hör av dig till oss om det skulle uppstå problem.
Privata medel – huvudmannens fickpengar
Privata medel är huvudmannens fickpengar för egna privata inköp. Läs mer under "Att sköta huvudmannens ekonomi" för att se vilka alternativ som är vanligast.
Att sköta huvudmannens ekonomi
Det finns olika sätt att göra bokföring när du har hand om huvudmannens ekonomi. Du kan till exempel:
- Föra kassabok
- Använda Excel
- Använda redovisningsprogram
Oavsett hur du väljer att bokföra rekommenderar vi att du gör det löpande. Att löpande bokföra din huvudmans ekonomi kommer att underlätta för dig när du ska göra din årsräkning.
Betala räkningar
Du ska endast ha tillgång till transaktionskontot som du använder dig av när du betalar huvudmannens räkningar, de andra kontona ska ha överförmyndarspärr.
Internetbank
Många av de större bankerna har utarbetat lösningar för hur ställföreträdare ska kunna använda sig av internetbank. Du som ställföreträdare får då en egen typ av inloggning till huvdmannens konto i form av en säkerhetsdosa, bank-ID eller liknande. Man kan då se vem som har gjort vad på huvudmannens konto eftersom huvudmannen har sitt eget inlogg och du som ställföreträdre har ett inlogg.
Sammanblandning
Det är viktigt att du aldrig använder ditt eget konto för att till exempel betala räkningar. Du får inte sammanblanda din och din huvudmans ekonomi. Det innbär att du inte heller får lägga ut pengar för din huvudman för att sedan ta summan från personens konto.
Byta bank
Du får byta bank åt huvudmannen utan att du behöver överfömyndarens tillstånd. Förstår huvudmannen vad saken gäller ska du givetvis vara överens med huvudmannen om detta innan du gör det.
Fickpengar till huvudmannen
Det är lämpligt att du ger din huvudman fickpengar genom överföring till hens fickpengskonto. Är inte det möjligt finns andra sätt. Nedan listas de tre vanligaste sätten.
Huvudmannen hanterar eget kort
Kan din huvudman hantera ett bankomatkort kan du se till att ett sådant knyts till huvudmannens fickpengskonto. Då kan du föra över pengar till fickpengskontot som huvudmannen sedan kan köpa mat, kläder eller saker för.
Det som huvudmannen köper för sina fickpengar behöver hen inte uppvisa kvitto för. Det är bara när du själv eller någon annan hjälper huvudmannen att köpa något som du är skyldig att kunna uppvisa kvitto gentemot överförmyndarnämnden.
Kan banken av någon anledning inte sätta överförmyndarspärr på fickpengskontot så ska du be om att de lägger in en notering om att huvudmanenn ensam disponerar kontot.
Kontanter
Du kan ge kontanter mot en kvittens att du har gett detta till huvudmannen. Om det är huvudmannen själv som handlar för sina pengar behöver hen inte uppvisa kvitto till dig.
Om huvudmannen bor på ett boende som tar hand om pengarna ska du alltid be om kvittens att de tagit emot huvudmannens fickpengar. Boendet är skyldiga att föra kassabok. Du har en skyldighet att stämma av kvitton för att se att inköpen verkar rimliga. För större inköp (2000 kr eller mer) är det bra att spara kvittot.
Personal har hand om huvudmannens kort
Personal och huvudman kan tillsammans handla med kortet som är knutet till huvudmannens fickpengskonto. Det är viktigt att kontrollera transaktionerna. Ha en begränsad summa pengar på kortet. Personalen är skyldig att föra kassabok och kunna uppvisa kvitto. För större inköp (2000 kr eller mer) är det bra att spara kvittot.
Lämna in en förteckning
Påbörjar du ett uppdrag där det ingår att förvalta egendom kommer överförmyndarkontoret att skicka ut en begäran om förteckning tillsammans med en instruktion. Denna ska du lämna in inom två månader från förordnandet.
Vid byte av ställföreträdare behöver inte en ny förteckning lämnas in.
Förteckning är en överblick över huvudmannens tillgångar och skulder per förordnandedagen och bildar en utgångspunkt för kommande redovisningar (årsräkningar). Den är även grunden för din fortsatta förvaltning av huvudmannens medel.
När du ska upprätta förteckningen kan du ta hjälp av huvudmannen, om det är möjligt, för att få information om vilka tillgångar som finns och på vilken bank. Om huvudmannen inte kan redogöra för det kan du behöva kontakta flera banker för att få information. Förteckningen ska lämnas in tillsammans med underlag från banken.
Du kan lämna förteckningen digitalt via vår e-tjänst: Förteckning tillgångar och skulder
Budget för gemensamma kostnader i ett hushåll
Om du och din huvudman delar bostad eller om huvudmannen bor tillsammans med någon annan, finns det av naturliga skäl en del gemensamma utgifter. Det kan till exempel vara kostnader för hyra, el och telefon. Ett avtal ska upprättas för att reglera hur mycket huvudmannen ska betala. För att underlätta kan du göra en särskild månadsbudget för dessa kostnader.
I budgeten räknar ni ut hur mycket pengar som din huvudman ska bidra med varje månad. Om du och din huvudman delar bostad kan en tillfällig god man behövas, kontakta i så fall överförmyndarkontoret.
Så här kan du lägga upp en budget för gemensamma kostnader:
- Du lägger samman månadens gemensamma kostnader och delar på antalet personer i hushållet för att få fram summan som huvudmannen ska betala.
- Du kan även utgå från Konsumentverkets uträkningar för gemensamma kostnader när fler personer delar hushåll. Du hittar tabeller över olika utgifter via Konsumentverket: Koll på pengarna | Publikationer - Konsumentverket
- Du ser till att ett avtal upprättas mellan din huvudman och den som betalar hushållets gemensamma räkningar. Lämna in en kopia på avtalet till överförmyndarkontoret.
- Varje månad för du sedan över den avtalade summan från huvudmannens transaktionskonto till personen i hushållet som betalar de gemensamma räkningarna.
- När du lämnar in din årliga redovisning (årsräkningen) till oss behöver du inte lämna in fakturor och kvitton som rör de gemensamma kostnaderna. Det räcker att du anger med siffor i årsräkningen hur du följt avtalet.
Deklarationsombud
För att underlätta kontakten med Skatteverket kan du ansöka om att bli deklarationsombud för din huvudmans räkning. Fördelen med att bli deklarationsombud är bland annat att du via Skatteverkets e-tjänst kan deklarera digitalt åt din huvudman. Som deklarationsombud kan du även begära anstånd, komplettera och svara på frågor om deklarationen.
På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för dig som ombud, hur du blir det och hur du kan deklarera för en annan persons räkning: Ombud- Skatteverket
Vad ingår inte i uppdraget?
Som ställföreträdare ska du inte utföra praktiska sysslor. Nedan följer några exempel med information om vem som i stället ska utföra uppgiften. Det är däremot din uppgift att ansöka om insatsen då det faller inom bevaka rätt eller sörja för person samt följa upp att insatsen fungerar.
Hämta ut mediciner
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Städa, vattna blommor, hänga upp gardiner
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Promenera, gå på bio, fika
Anhörig, kontaktperson, ledsagare, personlig assistent.
Påminna om möten, motivera att söka jobb
Anhöriga, kontaktperson, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Följa med till läkare
Anhöriga, kontaktperson, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent. Även ledsagare kan i vissa fall följa med till läkare.
Handla
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.
Klä på, äta, sköta hygien
Anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent.