Till startsidan
Till startsidan

Vad händer om min huvudman avlider?

När du fått kännedom om dödsfallet ska du omgående kontakta överförmyndarnämnden samt närmaste anhöriga.

Ditt uppdrag upphör i samband med att huvudmannen avlider och ansvaret övergår till de närmaste anhöriga, det vill säga dödsboet. Det behövs inget beslut från tingsrätten.

Om varken du eller personal på boende eller hemtjänst känner till några anhöriga ska du anmäla förhållandet till socialförvaltningen. Detsamma gäller om du inte lyckas få kontakt med någon anhörig. Socialförvaltningen får då hantera de delar som är knutna till dödsfallet och dödsboets avveckling. Inom några dagar kommer du att få ett brev från överförmyndarkontoret om att du, inom en månad, ska inkomma med sluträkning.

Du ska även uppge:

  • Namn på den som sköter upprättandet av bouppteckningen
  • Vilka som är dödsbodelägare

Checklista när din huvudman avlidit

  • Meddela överförmyndarkontoret att din huvudman har avlidit
  • Stoppa autogiron och bankgiro/plusgiroförsändelser
  • Meddela huvudmannens anhöriga om att ditt uppdrag har upphört Om inga anhöriga finns, kontakta kommunens dödsbohandläggare
  • Spar post som kommer till dig i din tidigare huvudmans namn tills du får vetskap om vem du kan skicka den till
  • Betala inga räkningar och gör inga uttag från huvudmannens konton
  • Gå inte in i huvudmannens lägenhet/ boende
  • Ta inte hand om eventuella handkassor
  • Beställ inte begravning

När ditt förordnande upphört kommer du få en begäran om att lämna in en sluträkning. Sluträkningen ska lämnas in till överförmyndaren senast 1 månad efter att förordnandet upphörde.

Sluträkningen lämnas i samma form och på samma blankett som årsräkningen. Skillnaden mellan års- och sluträkning är att redovisningsperioden för en sluträkning bara avser perioden från det senaste årsskiftet, eller i förekommande fall förordnandedagen, fram till dagen då ditt förordnande som god man eller förvaltare upphörde. Tillsammans med din slutredovisning ska du även lämna in en redogörelse över utfört uppdrag.

Viktigt att tänka på vid upprättandet av en sluträkning

  • Om huvudmannen har avlidit är du inte längre behörig att betala räkningar eller utföra andra rättshandlingar för din huvudmans räkning. För fortsatt förvaltning av dödsboets medel krävs fullmakt från dödsboet.
  • Begär saldobesked från banker med mera som visar värdet på huvudmannens tillgångar per den dag då godmanskapet/förvaltarskapet upphörde.
  • Kom ihåg att spara handlingarna för ditt uppdrag.

Läs mer om redovisning här: Redovisning, granskning och arvode - Forshaga

När du lämnat in sluträkningen och den är granskad skickas redovisningshandlingarna till dödsboet för genomgång. Dödsbodelägarna har då tre år på sig från det datum de kvitterade ut redovisningshandlingarna att eventuellt ifrågasätta redovisningen inför domstol. Under dessa tre år kan dödsbodelägarna kräva att få ta del av samtliga verifikationer. I ett sådant fall ska du uppvisa alla verifikationer, men inte lämna dem ifrån dig. När de tre åren har gått ska även verifikationerna överlämnas till dödsbodelägarna.

När vi har granskat klart din sluträkning kontrollerar vi vem som ska betala arvodet. Om dödsboet ska betala arvodet skickas en kopia av arvodesbeslutet tillsammans med ett följebrev till bouppteckningsförrättaren.

Efter att huvudmannen avlidit kan du som god man på uppdrag av dödsboet eller socialförvaltningen vara till stor hjälp. Det kan till exempel handla om att betala hyra, skatter, begravning med mera som en skyddsåtgärd fram tills anhöriga påträffas. Lämna över räkningar till banken som betalar från den avlidnes konto.

Observera att detta arbete ligger utanför ditt tidigare uppdrag som ställföreträdare. Det ska därför inte redovisas till överförmyndarkontoret. Det utgår inte heller något arvode från överförmyndarnämnden för detta.

Arvode för utfört arbete

Eventuellt arvode för arbete efter huvudmannens död får du begära av dödsboet. Det är viktigt att du kommer överens med dödsboet innan du utför några uppgifter. Bestäm vilka uppgifter du ska utföra och hur mycket du ska få betalt för att du utför uppgifterna.

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av

Sidan uppdaterad:

2024-01-11