Till startsidan
Till startsidan

Oljeavskiljare

Oljeavskiljare måste finnas i verksamheter där det finns risk för att oljespill och oljeförorenat vatten uppstår. En oljeavskiljare förhindrar att vatten som är förorenat med olja följer med ut ur lokalen och hamnar i vårt avloppsreningsverk eller dagvatten.

Vatten förorenat med olja kan påverka reningsprocessen i avloppsreningsverken och hamnar det i dagvattnet kan det skada djur och växter i våra närmsta sjöar och vattendrag.

När behövs en oljeavskiljare?

Oljeavskiljare behövs vid de verksamheter där det finns risk för att oljeförorenat vatten uppstår. Exempel på detta kan vara:
- bensinstationer, fordonstvättar
- trafikbelastade ytor (till exempel garage, parkeringsplatser, spolplatser)
- industrier som hanterar oljor och oljeindränkta produkter (till exempel verkstäder och bilskrotar)
- industrier med kondensvatten från kompressorer.

OBS! Privata garage byggs med fördel utan vatten och avlopp. Om garaget är större än 50 kvm och golvbrunn installeras krävs någon form av oljestopp.

Skötsel av oljeavskiljare

För att oljeavskiljaren ska fungera behöver den tömmas. Den behöver också underhållas och kontrolleras regelbundet. Detta ansvarar verksamhetsutövaren för. Underhåll och kontroll som görs regelbundet omfattar till exempel oljeskiktets tjocklek, slamvolym, kontroll av larm och provtagning av utgående vatten.

Avfall från tömning av oljeavskiljare, slamavskiljare och golvrännor klassas som farligt avfall och ska hanteras på rätt sätt. För sådant avfall gäller speciella regler enligt avfallsförordningen (SFS 2020:614).

Vad oljeavskiljaren inte är till för!

Oljeavskiljaren är inte till för att ta hand om olje- eller kemikalieläckage. Det är viktigt att tänka på att vatten som innehåller andra kemikalier än olja inte renas i en oljeavskiljare. Kemikalier och oljor ska förvaras i förråd med hårdgjord yta och utan golvbrunn. Förbrukad tvättvätska från detaljtvättar och rester av kemikalier ska hanteras som farligt avfall och får inte tömmas i avlopp.

När ska den tömmas?

Enligt standarden SS-EN 858 bör tömning av avskiljaren ske när halva slamvolymen eller 80% av lagringskapaciteten för olja är fylld (dessa uppgifter har tillverkaren). Det förekommer att tillverkare föreskriver tätare tömningsintervaller och det är då lämpligt att följa dessa.

För att veta när det är dags att tömma en slam- och oljeavskiljare kan man göra en kontroll med en mätsticka som sticks ner till botten av avskiljaren. Detta görs för att känna hur mycket slam som finns i botten och hur mycket olja det finns på toppen, och därmed om det är dags för tömning.

Tänk på att larmet är till för att varna när något har hänt, som en säkerhet för att uppmärksamma verksamhetsutövaren, exempelvis att oljeavskiljaren har blivit full av en olycka eller oväntat läckage. Larmet är inte menat som en indikator på att avskiljaren är full och behöver tömmas. Det ska verksamhetsutövaren ha koll på via sin egenkontroll.

Efter tömning ska oljeavskiljaren fyllas med färskvatten, annars följer oljan med ut när nivån når utloppsröret. Sandfång/ränna bör dessutom tömmas ofta för att minimera slammängden i oljeavskiljaren.

Anmäl innan installation

Innan du installerar en oljeavskiljare måste du anmäla det till miljö- och byggförvaltningen. Detta går bra att göra via kommunens e-tjänst. Du finner länk till e-tjänsten här på sidan under rubriken "Gå direkt till".

Har du funderingar kring oljeavskiljare eller anmälan är du välkommen att höra av dig till miljö- och byggförvaltningen. Du når dem via växeln på 054-17 20 00 (telefontid alla vardagar klockan 10-12 utom tisdagar), eller så går det bra att mejla till: mbn@forshaga.se

Dela denna information:

Tipsa en kompis

Sidan uppdaterad: av