-
Kontakt för akut hjälp
-
Trygg och säker
- Konsumentvägledning
-
Ekonomisk hjälp och rådgivning
-
God man, förvaltare, förmyndare
-
Invandring och integration
-
Familj, barn och ungdom
-
Att gifta sig
-
Hjälp i hemmet
-
Hjälpmedel och bostadsanpassning
- Hemlös
-
Resor, transporter och besök
-
Psykisk ohälsa
-
Funktionsnedsättning
-
Äldre
-
Anhöriga och frivilliga
-
Sjukvård och tandvård
- Folkhälsoarbete
- Missbruk
-
Våld och hot
-
Dödsfall och begravning
- Nära vård
Granskning
Uppdaterad information om hur vi ligger till med granskningen av årsräkningarna kommer att publiceras i nyhetsbrevet.
Årsräkning
Vi granskar årsräkningarna i den ordning som de kommer in till oss. Om årsräkningen är komplett och korrekt upprättad med bifogade underlag, enligt våra anvisningar, innebär det också att du snabbare kan få din årsräkning granskad.
Besked om avslutad granskning skickas till dig tillsammans med arvodesbeslutet. Om du har lämnat in en pärm med underlag utan att överförmyndarnämnden har begärt pärmen, så kontaktas du för att hämta den hos överförmyndarkontoret.
Sluträkning
Sluträkningar granskas löpande under året och räknas inte in bland årsräkningarna. Generellt prioriteras dessa då uppdraget av någon anledning har upphört.
Besked om avslutad granskning skickas till dig tillsammans med arvodesbeslutet. Om du har lämnat in en pärm med underlag utan att överförmyndarnämnden har begärt pärmen, så kontaktas du för att hämta den hos överförmyndarkontoret.
Begäran om komplettering
Upptäcker handläggaren vid granskningen att något är felaktigt eller saknas kommer du att få ett brev där problemet eller vad som saknas beskrivs. Det kan till exempel handla om att det finns en differens vid jämförelse mellan olika poster i redovisningen eller att vissa av huvudmannens utgifter inte styrkts genom att kvittenser, kvitton eller liknande saknas.
Om du får detta brev förutsätts du förklara problemet och/eller inkomma med de kompletteringar som efterfrågas.
Om du inte hör av dig, alternativt att den förklaring som ges inte löser problemet eller att ditt svar på annat sätt inte är tillfredsställande, kan handläggaren göra en anteckning om anmärkning på den granskade handlingen.
En komplettering lämnar du enklast in via vår e-tjänst: Omsorg och hjälp (forshaga.se)
Granskad med anmärkning
En granskning med anmärkning sker normalt på så sätt att handläggaren gör en anteckning i redovisningen. Det kan till exempel vara att svaret inte varit tillfredsställande eller rent av att kompletteringen inte har inkommit.
Om överförmyndarkontoret vid granskningen hittar någon anledning att rikta anmärkning mot din förvaltning av huvudmannens ekonomi ska du ges möjlighet att yttra dig. Dert görs genom att du får ett brev där du får möjlighet att besvara anmärkningen.
Ytterligare åtgärd
I samband med att handläggaren antecknar anmärkningen ska det även prövas om något beslut ska fattas på grund av anmärkningen. I föräldrabalken anges att ett sådant beslut kan vara att mer ingripande bestämmelser enligt 13 eller 14 kapitlet ska gälla eller, vilket kanske är den mest förekommande åtgärden, att ställföreträdaren entledigas från uppdraget.
Normalt sett gäller dock de flesta anteckningarna om anmärkning inte sådana saker som ger skäl till att ställföreträdaren entledigas utan kan exempelvis handla om missförstånd, bristande kunskap hos ställföreträdaren eller liknande.
En anmärkning är en notering, inte ett beslut
En granskning med anmärkning i en redovisning upplevs i en del fall som upprörande för en ställföreträdare även om det kanske inte rör något betydande fel eller brist. Vad som är viktigt att komma ihåg är dock att överförmyndarkontoret är skyldigt att anteckna en anmärkning om det framkommer problem eller brister i samband med granskningen. Själva anmärkningen är inte ett beslut utan endast en form av "notering" i samband med granskningen. En anteckning om anmärkning är därför inte möjlig att överklaga.
För det fall anmärkningen däremot leder till ett ingripande beslut enligt 13 eller 14 kapitlet eller ett beslut om entledigande är ett sådant beslut självklart möjligt att överklaga av ställföreträdaren.
Vite
Om en förmyndare, god man eller förvaltare inte fullgör sin skyldighet att inkomma med vissa redovisningshandlingar, kan rätten besluta om att utdöma ett vite. Vitesbeloppet är 6000 kr. Du får då en ny tidsfrist på dig att inkomma med redovisningen.
Kommer inte redovisningen in inom förelagd tid kan vitesbeloppet höjas och ett nytt vite utdömmas. Det går inte att "köpa sig fri" från redovisningen utan du är skyldig att redovisa även om du fått betala vite.
Om du inte kan lämna in din redovisning i tid kan du ansöka om en förlängd inlämningstid. Din begäran måste ha inkommit före det att sista dagen för inlämnande av redovisning har passerat. Begäran måste motiveras.
Årsräkningar ska vara inlämnad före den 1 mars.
Sidan uppdaterad: av